Зелената партия във Финландия обяви, че напуска коалиционното правителство, което одобри изграждането на нова ядрена централа, съобщава "Асошиейтед прес".

Лидерът на Зелените, който е и министър на околната среда, Виле Нийнистьо заяви, че решението противоречи на основните ценности на Зелените, които са категорично против ядрената енергетика. Зелената партия е по-малкият партньор в управляващата коалиция от 2011 г. насам.

Напускането на Зелените отслабва коалицията на министър-председателя Александър Стуб, въпреки че тя запазва мнозинството си в парламента, макар и само с едно място.

По-рано днес правителството удължи лиценза на финландско-руския консорциум „Феновойма" за изграждане на ядрен реактор в Пюхяйоки, Северна Финландия. Първоначално издаден през 2010 г., лицензът изтичаше през следващата година.

Това ще бъде шестия ядрен реактор във Финландия. Четирите реактори, които в момента са в експлоатация, осигуряват около 25% от нуждите от електричество на Финландия. Друг реактор в момента се строи.