Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" започва срещи със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване за изграждането на Северната скоростна тангента на София. Първата среща е днес от 16 ч. в сградата на АПИ. На 22 декември 2014 г. правителството упълномощи председателят на УС на АПИ да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците. Целта е максимално бързо разрешаване на казуса и стартиране на обекта в началото на новия строителен сезон.

Преговорите ще се водят със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове. Срещу решението за отчуждаване на имоти са образувани около 360 административни дела (отнасящи се за 384 имота), които са насрочени за разглеждане в периода март - ноември 2015 г. Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Общата дължина на Северната скоросна тангента е 16,5 км. Трасето преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. Отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат автомагистралите „Тракия", „Хемус", „Люлин" и пътят София - Калотина. С изграждането на тангентата ще се осигури връзка между няколко европейски коридора - №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Изграждането на Северната скоростна тангента ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на София. Очаква се с новото 6-лентово трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване. С построяването на 16-километровия участък пътното движение ще се разпредели равномерно между новото трасе и Софийския околовръстен път.

За обекта е осигурено финансиране със средства от Европейския съюз. Сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 234 996 783,89 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31.10.2015 година.