Динамиката в развитието на туристическия пазар, основана на темповете на икономически ръст, показва, че през 2020 г. голяма част от пътешествениците по света ще имат китайски паспорт, пише кореспондентката на РИА Новости в ООН.

По данни на Световната туристическа организация, към 2020 г. 100 млн. китайци ще почиват зад граница, което ще влее нов импулс в пазара на туристически услуги.

Темповете на ръста на международния туризъм се покачват много по-стремително от БВП. Ако през 2003 г. зад граница са почивали 20 милиона китайци, през 2005 броят им е вече 36 милиона.

Китайският туризъм ще регистрира същия бум както японския туризъм през 60-те и 70-те години, само че умножен от разликата в числеността на населението в полза на Китай, отбелязва СТО.

Сред най-привлекателните за жителите на Китай дестинации са Франция, Италия, Великобритания и Германия. Китайците ценят най-много възможността за пазаруване, а също и природните красоти и националните обичаи.

Европейската асоциация на туроператорите възнамерява да проведе изследване  относно перспективите на туристическия пазар на китайците зад граница, презентацията на което ще се състои през 2007 г. в Берлин.