Сделките със сливания и поглъщания вървят неудържимо. Според ново изследване, стойността на подобни транзакции в света за първото полугодие на 2007 възлиза на $2,4 трилиона, от което банките прибират солидни комисионни.

Като цяло, стойността на транзакциите в света за първото полугодие на тази година се е увеличила с 46% спрямо стойностите на предходната година. Данните са предложени от специализираната информационна компания Thomson Financial и са цитирани по немския Spiegel. Увеличението е за пети пореден период.

За пръв път от 2003 Европа изпреварва САЩ при сливания и поглъщания: в Стария свят инвестиционните банки са били съветници по транзакции в обем $983 млрд. Повишението спрямо предходната година е 67%.

Но не точно акционерите печелят от поглъщания и сливания – преди всичко банките са облагодетелстват. Показателен за ролята им на пазара на сливания и поглъщания (M&A) в света е примерът с американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Кредитната институция през месеците от началото на тази година е включена в 224 транзакции на обща стойност $777 млрд. Следват Morgan Stanley с 215 транзакции на стойност $728 млрд. Единствената германска институция в топ 10 на световните банки, е консултирала 123 транзакции в света с обем 402 млрд. долара.

В момента най-голямата с преднина транзакция в света е течащата борба за поглъщането на нидерландската банка ABN Amro. Независимо дали консорциумът ще реши за Royal Bank of Scotland или за британската Barclays, става дума за най-голямото поглъщане в банковата история. И вече е ясно кой ще бъде печелившият: международният банков свят. От сделката ще спечелят всички 10 от върхушката на световните инвестиционни банки.