Добивите на пшеница в страната за тази година се предвиждат да спаднат с 30% до около 2.2 млн. т., вследствие на пролетното засушаване.

Добивите ще бъдат с близо една трета по-ниска в сравнение с миналогодишните, но опасност за зърнения баланс в страната не се очаква, са заявили представители на министерството на земеделието и горите.

Реколтата от ечемик се очаква да спадне с близо 25% до около 413 хил.т., след като през изминалата година добива е бил в размер на 550 хил.т., уточниха от министерството.

Все още се чака публикуването на официалните данни за прогнозата на земеделската реколта в страната, която се бави поради опасения за неточности при нейното изготвяне, поясниха от земеделското ведомство.

Припомняме, че от министерството решиха всички земеделски производители, които са изгубили повече от 30% от продукцията си на базата на средногодишния добив от предходните три години, ще бъдат компенсирани за загубите си.

Компенсациите земеделците ще получат след прибирането на реколтата и когато се съставят констативни протоколи за всеки земеделски производител, издавани от специално сформирани комисии.

Необходимото финансиране ще се осъществи със средства от държавния бюджет под формата на държавна помощ за селскостопанските производители след приключване на жътвата, уточниха от земеделското министерство.