Над 40 компании от България участват в най-голямата световна борса в областта на туризма ITB Берлин. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е организатор на българското участие, което през тази година е с акцент върху културния туризъм. Изложбеният щанд е с площ от 429 кв. м., където посетителите имат възможност да се запознаят с основни акценти в представянето на различни видове туризъм в България - културен, исторически, винен, спа, религиозен и други.

Повече от 11 160 участници от 188 държави, 160 хил. квадратни метра изложбена площ  - това представлява в числа 45-то издание на ITB в Берлин, което започна в германската столица, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

През януари 2011 г. страната ни е посетена от общо 249 697 чуждестранни граждани - без транзитно преминалите, което е с 5% повече спрямо същия период на миналата година. Увеличение с 4.3% бележат посещенията с цел почивка и ваканция. Германия е един от водещите пазари за българския туризъм. През януари тази година 9670 немци са посетили България, което е ръст с 42.5% спрямо същия месец на 2010 година.