Наскоро, разгръщайки напосоки американско дипломатическо списание, случайно ми попадна следната статистика: световните нужди от електроенергия могат да се покрият изцяло, ако върху едва 0.1% от площта на световните пустини бъдат монтирани слънчеви панели. (На картата, най-голямото червено квадратче показва колко от площта на Сахара е достатъчна за да осигури тока на целия свят).

Няма как този стряскащ факт да е останал незабелязан за глобалните политикономисти. Германската преса днес разпространи новината, че се подготвя проект на стойност EUR 400 милиарда, който да пренесе „соларен" ток, произведен в пустините на Северна Африка, към европейските и в частност германските домакинства. Предполага се, че при сегашните изходни параметри на инвестицията, Европа ще може да получава до 15% от електричеството си от Сахара, коментира mittag.wordpress.com.

Консорциум от 20 корпорации, сред които „Сименс", RWE, „Дойче Банк" и „Мюних Ре", се събират на 13 юли в Мюнхен, за да дадат официален старт на проучващата фаза. Вратите са отворени за нови участници. Нагласата на хората, които стартират проекта, е да има конкретни планове за инсталация на съоръженията и за пренос на енергията още след две до три години.

Това ще е една от най-големите частни инициативи за еко-ток, коментира списание „Шпигел". Заместник-директор на застрахователния колос „Мюних Ре" е заявил, че първите доставки на електричество по проекта с работно име Desertec могат да се очакват още след 10 години.

Горе-долу по същото време трябва да заработят и нефто- и газопроводите от Русия през България - тръбите, с които последното наше правителство толкова се гордее. Тези огромни и мръсни въглеводородни съоръжения ще загубят политическото, но и икономическото си значение, ако световните правителства решат да насърчават подобни соларни проекти и възобновяемите енергии изобщо.

Тогава, след само десет години, тъкмо когато ще се очаква българският народ да си поеме дъх от публичните разходи по мегапроекти като Южен поток, АЕЦ Белене и Бургас - Александруполис, когато ще настъпи падежа на обещанията за благотворното влияние върху икономиката на България от мегаруските проекти, - отново ще се окажем на губещата страна на бойното поле. И това защото ретроградното ни правителство не вярва на потенциала на економиката и обича такива индустриални проекти, в които заради грамадния размер известни волности са позволени.

Всъщност нека бъдем честни, проектът Сахара - Германия изглежда даже по-грандиозен от руските тръбопроводи. Затова при учредяването на частния консорциум освен директори и технически специалисти ще присъстват германски министри, както и представители на Римския клуб.

От години Римският клуб, обединил водещите световни учени, политици и мениджъри, работи върху идеята за пренос на африканско „чисто" електричество към Европа, пише „Шпигел". Очакванията са, че в проекта за стотици милиарди ще се включат Испания и Италия, но надали Франция, която продължава да залага главно на атомната енергия.

Заместник-директорът на „Мюних Ре" твърди, че идеята за подобен проект среща много положителни сигнали в Северна Африка. Той предполага, че соларните инсталации ще се монтират не на куп, а на няколко различни места в пустинята Сахара - задължително в политически стабилни държави (което в значителна степен стеснява периметъра на начинанието).

Технологията, която ще направи възможен този проект, вече съществува и е приложена на различни места в Испания и в пустинята Мохаве в Калифорния. Система огледала насочва слънчевите лъчи към тръби, където те нагряват специална маслена течност. Топлината се пренася под формата на пара, която задвижва турбини. Тази технология се различава от фотоволтаичната, която превръща слънчевите лъчи в електричество директно.

На този много ранен етап, България също влиза в плановете за Desertec. Преценява се, че освен транспортен маршрут за соларния ток, България има потенциал да добива енергия от геотермални източници и от биомаса.