Инфлацията в Китай през октомври чувствително се увеличи заради скока на цените на хранителните стоки. Централната банка е изправена пред необходимостта да повишава лихвите в страната за шести път тази година, съобщава агенция Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 6.5% спрямо месец октомври на 2006, това е най-висока стойност от десет години, на която станахме свидетели и през август. През септемри поскъпването на цените на годишна база бе 6.2%.

Цената на свинското месо се покачи с 55%. Поскъпнаха и зеленчуците и олиото, което подтикна правителството да субсидира фермерите и да отмени фиксираните цени, за да предотврати социалното напрежение. Рекордните търговски излишъци на Китай (през октомври - $27 млрд.) наливат големи пари в икономиката и водят до инфлация, два пъти по-висока от целевите стойности на централната банка.

Цените на храната формират една трета от индекса на потребителските цени. Обаче инфлацията на цените на храните вече се пренася и в други категории - енергия, цени на труда, акции. „Всеки в Китай чувства инфлацията, особено бедните", твърди икономист от Хонконг. За първите 10 месеца на годината, индексът на потребителските цени се покачи с 4.4%.

Спекулацията, че централната банка ще вдигне лихвата, за да се справи с инфлацията, доведе до ръст на цените на държавните бонове с 0.15 процентни пункта, ценните книжа сега се продават при лихва 3.94%. Шанхайският индекс на акциите падна с 1.4%. 7.4271 юана се разменят за един долар, вчера курсът бе 7.4123.

На десети ноември потребителски щурм за олио в супермаркет доведе до смъртта на трима души. Медиите започват да напомнят за протестите на площад Тянънмън през 1989, които в основата си бяха също задвижени от повишения на цените.

През октомври цената на зеленчуците се покачи с 30% спрямо предната година. Олиото бе с 34% по-скъпо, а яйцата - с 14%. Общо за хранителните стоки поскъпването е 17.6% на годишна база, научаваме от „Синхуа".

Счита се, че инфлационният натиск ще продължи да се усилва. Този месец правителството повиши цените на бензина, дизела и самолетното гориво заради покачващите се световни цени на петрола.

Цените за производител се повишиха с 3.2 % спрямо октомври миналата година. Най-широкият индекс за парично предлагане, M2, се покачи с 18.5% на годишна база. „Паричното предлагане нараства много бързо и това е притеснително, тъй като може да повиши инфлацията още повече", счита икономист в Хонконг.

Централната банка на Китай ще въведе изискване за задължителни минимални резерви в размер на 13.5% в края на месец ноември, което е най-голямо значение от поне 1987 г. Освен това основната лихва в страната е на девет годишен връх от 7.29%.