Топ 10 на българските банки", прави „Монитор"

УниКредит Булбанк оглавява класацията на търговските банки в България за първото полугодие на 2007 г. Това сочат данните от статистиката на БНБ за състоянието на банковата система у нас към 31 юни 2007 година. На второ място в класацията е Банка ДСК. В призовата тройка е Райфайзенбанк (България ), а следващите места заемат Обединена българска банка и Първа инвестиционна банка.

В Топ 10 на най-добрите български банки, класирани на базата на собствен капитал са още Пощенска банка, SG Eкспресбанк, СИБанк, Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка.

Прави впечатление, че Корпоративна търговска банка вече е в Топ 10 на най-добрите български кредитни институции. По собствен капитал Корпоративна търговска банка измести Централна кооперативна банка от 9-тото място, сочи статистиката на Централната банка. Данните сочат, че към края на май 2007 г .пазарният дял на Корпоративна търговска банка вече е 2.62%, спрямо 2.38% към края на 2006 г. Преизпълнението от заложеното в проспекта за първично публично предлагане на акции е около 15%., припомниха от кредитната институция.

Нетната печалба на банката за шестмесечието достигна 11 141 хил. лв., което е с 12.7% повече от планираното. Нарастването на този показател спрямо същия период на 2006 година е близо 6.4 пъти. Предвижданията са, че печалбата ще продължи да нараства и до края на годината ще достигне още по-високи равнища от прогнозираните.

Общата сума на активите на банката към 30.06.2007 г. достига 1 179 425 хил. лв., което е нарастване със 17.29% спрямо края на миналата година. Значително е нарастването на собствения капитал на банката ­ с 92.17% до 144 429 хил. лв., което се дължи както на изключително успешната емисия акции, пласирани на БФБ-София така и на акумулираните финансови резултати от текущия период.

Извършеното през тримесечието обединяване на трите банки от УниКредит Груп в България ­ Булбанк, Ейч Ви Би Банк Биохим и Хеброс Банк, в УниКредит Булбанк, обуслови засилването на концентрацията в сектора. В края на юни петте най-големи банки формират 56.5% от активите на банковата система, сочи статистиката на Централната банка.

Печалбата на УниКредитБулбанк в края на юни 2007 година е в размер на 112,1 млн. лева. Възвръщаемостта на активите на банката пък е 1,46 процента.

Банка ДСК пък отчита 1,3 млрд. лв. ръст на активите, което прави по 130 млн. лева на месец.

Така в края на юни активите на Банка ДСК достигат 2,2 млрд. лв. Освен това банката е повишила печалбата си с близо 30 на сто за година.като в края на юни 2007 година е била в размер на 83,6 млн. лв.

Статистиката сочи още че Обединена българска банка е отстъпила третото място по размер на активите си. Независимо от това балансовото число на кредитната институция се е увеличило с повече от 1 млрд. лв.

По този показател обаче кредитната институция е била задмината от Райфайзенбанк (България), чиито активи достигат 4,62 млрд. лв. в края на юни 2007 година.

Анализът на експертите от БНБ сочи, че през юни общата сума на активите на банковата система продължава да нараства, като само за месец отбелязва увеличение с 2.327 млрд. лв. или 5.2%, а за една година ­ с 11.229 млрд лв., което прави растеж от 31.2% . от 14.9%, като годишният темп на нарастване е 47.1%.

В края на юни кредитите, раздадени на фирми и домакинства достигат близо 60% от активите на банковата система. Кредитният риск продължава да се засилва, но като цяло капиталовата позиция на банките остава стабилна и адекватна на рисковия профил, категорични са от БНБ.

16 млрд. лева са спестяванията на домакинствата в банките", съобщава Новинар"

Богатите българи са увеличили спестяванията си почти двойно за една година. С 60% са се увеличили влоговете над 50 000 лева за една година. Те са били 19 913 през юни 2006 г. и са станали 31 432 до юни 2007 година. 4 млрд. лева са сумите по тях тази година, а през 2006 г. са били 2,5 млрд. лева, според статистиката на БНБ. Само 300 млн. лева са се увеличили парите във влоговете на хората със спестявания до 2500 лева за една година. Те са били на стойност 2,2 млрд. лева и са станали 2,5 млрд. лв..
Иначе спестяванията на българите в банките общо са се увеличили с 3,2 млрд. лева - от 12, 8 млрд. лева до 16 млрд.лева. С 1 млн. са се увеличили влоговете и личните сметки. В 10,1 млрд. влога със спестявания до 2500 лева има общо 2,5 млрд. лева. В края на юни тази година тези влогове съставляват 90,2 на сто от всички сметки на домакинствата, но в тях се намират само 16 на сто от спестяванията на населението.

Очакват 8% ръст на приходите от туризъм през 2007 г." , информира Монитор"

Криза в туризма няма, а напротив. Ще има най-малко 8% годишен ръст на приходите от туризъм в България. Това заяви Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.Тази година се забелязват няколко нови момента, заяви Цветан Тончев.Сред туристите стават все по-популярни т.нар. допълнителни услуги. Сред тях са спа-туризмът и водолечението.
Все по-популярен става и натуралния туризъм, който има повече развлекателен облик сред туристите.
Посетителите на курортите използват тези алтернативи за да удължат туристическия сезон, категоличен е Тончев.
Според председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин обаче
туризмът у нас има потенциал, който обаче се разработва с много бавни темпове. Българският туризъм има възможността да достигне приходи от 10 млрд. евро годишен оборот, обясни Рагин, цитиран от агенция Фокус.

Хотелиери и общини укривали легла в курортите", научаваме от Дума"

Туристите от Сърбия и Македония предпочели гръцките плажове пред нашите

Хотелиери и общини укриват данните за броя на туристическите легла, за да не плащат необходимите такси, потвърди пред БНР Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. В предаването "Неделя 150" тя коментира, че това е причината за огромното разминаване с информацията на Статистическия институт за легловата база. Хотелиерите не декларират своите легла с идеята да не плащат. Когато се получат справки от общините в края на годината, има изключително смешни цифри, каза Крушкова.
Частните лица, които отдават своите имоти под наем, не се контролират по всички правила на хотелиерския бизнес, доколкото ги има такива и все пак се изпълняват от самите хотелиери. Това е големият проблем това лято, коментира Крушкова и добави, че нова форма на туристическа услуга в България е предлагането на имоти, закупени от чужденци.
Тази година руснаците са доста повече, но ги няма съседите от Сърбия и Македония, които са се изтеглили в Гърция, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм.
На свой ред председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова заяви, че голяма част от хотелите не са категоризирани. Един категоризиран хотел е легитимен, което означава да се плащат данъци, парите от които да могат да се връщат в инфраструктурата, но собствениците може би, нямат желание за категоризация, коментира Соколова. Тя каза още, че Публичният регистър не е готов заради липсата на финанси, което зависи от Министерството на икономиката и енергетиката. В крайна сметка, ние тази година ще отчетем спад в туризма, но никой не може да отчете броя на леглата, както и никой не знае колко е ръстът на легловата база, смята председателя на Българската асоциация на туристическите агенции. Според Соколова проблемът е, че в България няма Закон за планиране на територията, което означава да се регламентира в дадено населено място от какви сгради има нужда.
Никой не е по-голям от пазара и той е този, който ще сложи нещата в туризма в България в ред. Това каза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по БНР. Той даде пример с Испания, където са минали по този път и проблемът с легловата база държавата е поверила на самия туристически бранш. Според него това е и пътят на България, като този път е болезнен, но правилен. В момента има бум на апартамент-хаус, строи се поголовно навсякъде, посочи Рагин. Той отново даде пример с Испания, където, ако инвеститор реши да строи хотел, трябва да получи разрешение от туристическия бранш, който да реши дали има нужда от този обект или не.

Ето ги новите пенсии", съобщава „Труд"

Всички пенсии ще бъдат увеличени за втори път през тази година с 10% (виж таблицата). Това ще станевъпреки някои идеи повече да се вдигнат по-ниските, съобщиха вчера социални експерти. Те уточниха, че нормативните документи за повишение на пенсиите ще се гледат от надзорния съвет на НОИ идната седмица. И най-вероятно ще бъдат гласувани от кабинета на първото му следотпускарско заседание в четвъртък. След поредното покачване ръстът на парите за старост през т. г. ще стигне 21% - нещо, което не се е случвало от началото на прехода. Най-доброто е, че всичко това става с реално заработени и влезли в бюджета пари, а не с напечатани, смята и шефът на НОИ Йордан Христосков.

Очаква се изплащането на новите пенсии да почне от 8 октомври, тъй като 7-и (по редовния график) е неделя. Ново повишение на парите за старост ще има от юли догодина.

Двоен ръст на нарушенията при посредниците за работа", пише Сега" 

Едва 14 от 158 лицензирани фирми имат сключен договор в чужбина

Само за половин година отнетите лицензи на фирмите посредници за работа са двойно повече от санкционираните за цялата 2006 г., показват данни от Агенцията по заетостта. До началото на юли заради нарушения с лицензите си са се простили 11 фирми, 6 от които за посредничество в България. За цялата 2006 г. има само 5 компании с отнет лиценз. В черния списък попадат и дружества и еднолични търговци, които търсят морски специалисти. Лицензите прекратява Главната инспекция по труда след проверки по подадени сигнали за нарушения. От началото на годината 28 фирми са прекъснали дейността си по собствено желание, сочат данните на агенцията.
Последният изгорял посредник беше "Пърфект Стаф Сълюшънс" ЕООД. Лицензът на фирмата бе отнет на 10 юли със заповед на Емилия Масларова след разследване на бТВ. Вместо за ягоди от "Пърфект Стаф" пращат гурбетчиите на тежък физически труд в пущинак, където те не могат дори да си възстановят дадените за пътуване пари. Досега са известни 2 такива случая. Измамите на посредническата фирма обаче нашумяха след репортаж на "Гардиън", в който 31-годишният Ангел Ковачев разказа за патилата си. Фирмата посредник настанила него и още 40 българи в 5-6 полуразрушени бунгала, където те работили повече от месец, без да получат никакви пари. Вместо ягоди българите изкоренявали тръни, разбивали бетон и носили чували с цимент. Одисеята в кралството им носила едва 100 лири на месец. Преди няколко дни Ковачев се закани, че ще съди фирмата посредник.

Кметовете - без глас за големите проекти", отбелязва „Дневник"

Правомощията на кметовете при издаването на разрешителни за големите инфраструктурни проекти като нови енергийни мощности, пътища и жп линии ще бъдат ограничени и строителството им ще започва само с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Във ведомството се подготвят поредните промени в непрекъснато поправяния Закон за устройство на територията (ЗУТ). Те предвиждат строга подялба на строителния контрол между подчинената на регионалното министерство Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и общините.

Сега министърът разрешава строителството на обекти, които са обявени за национални по закон и с решение на правителството. Държавата се е ангажирала да подпомогне инвеститорите в тях при изграждане на инфраструктурата, както и с по-бърза процедура за получаване на разрешителните.

Готвената промяна е свързана и с ново разпределение на правомощията между държавата и общините по отношение на строителния контрол. Националният надзорен орган - ДНСК, ще се занимава само с големите инфраструктурни проекти, а всички останали строежи (частни и обществени сгради) ще са под контрола на кметовете.

Законовите изменения ще бъдат внесени около Нова година, съобщи директорът на ДНСК Иван Симидчиев. "Искаме да въведем по-ефективни контролни механизми за борба с незаконното строителството. Експериментът в контрола, въведен през 2005 г., се оказа неуспешен - тогава направихме пълен дублаж на правата за контрол между общините и дирекцията", коментира неотдавна зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Той обясни, че най-правилното е дирекцията да се занимава само с големите инфраструктурни проекти и производствени мощности, а за къщите, частните и обществените сгради контролът да се даде на общините и кметовете.

Експерти на дирекцията твърдят, че кметовете "творчески тълкуват" закона и често бездействат, бавят проектите, като отказват разрешителни на инвеститорите. Симидчиев посочи претенциите на общината в Кресна за съсобственост във водна централа. След като обектът на частния инвеститор бил изграден и дирекцията им издала разрешение за ползване, което на практика означава, че централата може да работи. Кметството обаче решило да прави референдум дали да има водна централа или не. Негови представители вчера не бяха открити за коментар.

Като подходяща илюстрация за възникналите проблеми може да послужи и спорът между италианската компания "Енел", инвеститор в рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", и кмета на община Гълъбово Николай Тонев, който не допуска компанията до депата за азбест и строителни отпадъци и отказва на три пъти да издаде разрешителни за изграждане на инсталация за мокрене на гипса. Тонев твърди, че има отклонения от проекта за изграждане на депо за азбеста, а проверка на ДНСК не откри нарушения.

Ако кметът отказва да допусне компанията до депото, се създава наистина реална опасност за здравето на населението, коментира Симидчиев. По думите му дирекцията не е установила незаконност на строителството и са направени измервания за изпълнението на проекта. Според шефа на ДНСК, който тази седмица ще провери на място ситуацията и ще се срещне с представители на институциите, екоминистерството трябва да се намеси спешно в конфликта. Симидчиев подчерта, че проблеми не съществуват с останалите проекти за изграждане на мощности в комплекса "Марица-изток".

Идеята за измененията в Закона за устройство на територията се подкрепя и от транспортното министерство. Юристите на ведомството смятат, че ограничаването на правата на кметовете за намеса в големите инфраструктурни проекти ще позволи по-лесната им реализация. Оттам припомниха проблема с отчуждаване на терените за втория Дунав мост и строителството и електрификацията на първата отсечка Крумово - Първомай от линията Пловдив - Свиленград.

В първия случай началото на строителството се забави, тъй като общината във Видин бе продала на частни лица и разделила терените, определени за отчуждаване заради моста, вместо да бъдат предложени на инвеститора, както е предвидено по закон. Кметът Иван Ценов обвини за случилото се поземлената комисия към земеделското министерство.Тогава транспортното министерство открито обяви, че общината е прескочила действащото законодателство. НК "Железопътна инфраструктура" пък се натъкна на бездействието на кметове по отчуждаването на терени за трасето на линията.

Не знам за подготвяните промени, но ако се готвят такива, трябва да бъдат обсъдени и с общините, коментира председателят на Националното сдружение на общините Красимир Мирев. Депутати, членове на парламентарната комисия по местно самоуправление, заявиха пред "Дневник", че не са информирани за подготвяните промени, и изразиха силно учудване, че законът отново ще се променя. Това е поредната поправка на този закон, която се подготвя от правителството на тъмно, възмути се депутатът Евгени Чачев от ДСБ. Той изрази опасения, че промяната може да забави условията на европейските фондове. Колегата му Костадин Паскалев също обясни, че не е информиран за предложението за промени. Той си спомни, че във връзка с изграждането на Околовръстното шосе възникнали проблеми между министерството и общината във връзка с отчуждаванията

Купуваме нови коли по европейски цени", пише Сега"

Цените на новите коли у нас изобщо не са съобразени с ниските ни доходи. При повечето марки българите купуват автомобила си по-скъпо от средния европеец, показва черно на бяло изследване на Европейската комисия за ценовите разлики на автопазарите в рамките на ЕС.
Хонда Сивик например у нас струва с 21% повече от средното за ЕС равнище. У нас този автомобил към май 2007 г. се продава за 17 849 евро, докато в Естония и Унгария например се харчи за по-малко от 15 бона, а в Дания е само 13 403 евро.
Ако българин си вземе Мазда 2 от Копенхаген, ще му излезе с 2800 евро по-малко (у нас струва 12 224, а в Дания е 9400 евро). Новата шкода Октавия на родния пазар е 13 750 евро, а във Финландия е само 10 780.
В България се оказва обаче изгодно да си купиш Ситроен С4 - цената му е 13.029 евро, което е с 16 % по-евтино от средната за ЕС. В родината си този френски модел върви по 16.764 евро. Рено Меган и Рено Еспейс също са на добри цени у нас - с около 10% под европейското равнище. И покупката на VW Polo в България е отлична сделка - струва само 7.582, докато в повечето страни от ЕС отива над 9 хиляди евро, а в Унгария е 10 227.
Като цяло обаче цените на новите возила у нас са със символичните 2.8% под нивото, изчислено за 27-те страни-членки на ЕС. В Румъния цените са с 1.8% по-ниски, но пък съседите ни превъзхождат по доходи. От всички граждани на ЕС датчаните и литовците се радват на най-евтините автомобили. А на словаци и чехи четирите колела излизат най-солено. В рамките на еврозоната цените са най-ниски във Финландия, а най-високи в Германия.
В Германия возилата тази година са поскъпнали с над 3% - заради вдигането на ДДС от 16 на 19%. С влизането на Румъния в ЕС цените на новите лимузини са паднали с над 4%, докато у нас почти не са мръднали.
Цените на колите из ЕС са доста шарени и при някои марки разликите са впечатляващи. От десетте най-продавани в Европа през 2006 г. автомобила най-силно варира цената на Пежо 307. Във Франция този модел струва с 31% повече, отколкото във Финландия. Затова, ако французин си го купи от Хелзинки, би спестил около 4700 евро (с включено ДДС).

Активите на "ОББ Асет Мениджмънт" надхвърлиха 30 млн. лв.", разкрива Монитор"

Над 30 млн. лева са вече активите на трите взаимни фонда на "ОББ Асет Мениджмънт" към началото на август, което е ръст от 125 % в сравнение с началото на т.г. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Камен Димитров.
"ОББ Асет Мениджмънт" управлява фондовете "ОББ Премиум Акции" ­ за високорискови инвестиции, "ОББ Балансиран Фонд" ­ за среднорискови вложения и "ОББ Платинум Облигации" ­ за инвестиции с нисък риск.
46,1% е реализираната доходност от "ОББ Премиум Акции" за седемте месеца на 2007 г, а за последната година тя е 69,9 на сто. Инвеститорите в акции на "ОББ Балансиран Фонд" са спечелили 29,1% за периода януари ­ юли и 40 % за последната една година. Реализираната доходност от "ОББ Платинум Облигации" е 6% за последните 7 месеца и 8,7% за последните 12.
Над 1000 частни лица и фирми са вложителите във фондовете на "ОББ Асет Мениджмънт" към август т.г. Продуктите на дружеството могат да се намерят в повечето от 190-те клона на ОББ в цялата страна.

Чешка фирма става член на БФБ", съобщава Сега"

Чешки инвестиционен посредник иска да стане член на Българската фондова борса, съобщиха отттам. Постъпилото заявление е от Wood & Company Financial Services - дружество, регистрирано в Република Чехия. То е и първият чуждестранен инвестиционен посредник, който подава заявление за членство в софийската борса.
Wood & Company е водеща инвестиционна банка в Централна и Източна Европа, базирана в Прага. Тя вече е член на борсите в чешката столица, а също и във Виена, Варшава, Будапеща, Франкфурт и Букурещ. Тази година Wood & Company получи наградата на Euromoney за най-добра брокерска къща на годината в Чехия.

Нелегални кариери бълват пясък и чакъл", алармира Монитор"

Почти една трета от строителните материали у нас се добиват в нелегални кариери. Това обяви шефът на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков. Според камарата контролът е много слаб, защото процедурите срещу нарушителите са лошо уредени и инспекторите могат да глобят багериста, но не могат да накажат бизнесмена, който го е наел и е организирал добива на черно.
Немалко фирми от минния бранш стават нарушители и заради бюрокрацията. Заявления за проучване и добив на чакъл, пясък, кварц, ценни метали и др. залежават с години из шкафовете на чиновници от министерствата на регионалното развитие и околната среда. "Преписките се бавят, защото в сегашния Закон за подземните богатства няма фиксирани срокове за обработването им, а това поражда корупционни практики", посочи Цоцорков.
Според него заради процедурните пречки бизнесът все повече се ориентира към вносни строителни материали. У нас вече почти нямало добив, масово се доставят мрамор и гранит от Гърция, Италия и дори Китай.
Заради тромавите процедури фирми, занимаващи се с добив на нерудни суровини, вече започнаха да изнасят инвестициите си, за да ги развиват в съседни страни, заявиха още от камарата. Продължаващата неизвестност около блокирания проект на "Дънди прешъс металс" за разширяване на добива на злато в Челопеч, както и спънките пред други подобни отблъскват чуждестранните инвеститори от страната ни, смятат браншовиците.
Вицепремиерът Ивайло Калфин, който поздрави миньорите за професионалния им празник, обеща наесен да има съгласуван с всички заинтересовани страни проект по Закона за подземните богатства, където ще бъдат отразени необходимите промени за подобряване на бизнес средата.


800 млн. лв. се въртят в частни уроци", научанаме от Сега"

Шокиращо число за разходите на семействата за частни уроци подхвърли премиерът Сергей Станишев в отговор на заплахите за учителски стачки от 15 септември. Станишев цитира анонимно проучване, според което българите харчат годишно 800 млн. лв. в опит да осигурят допълнително образование на децата си. При близо 1 млн. ученици това прави по 800 лв. на дете и е около 50% спрямо официалния държавен бюджет за средно образование.
Станишев прибягна до аргумента с частните уроци във връзка с исканията за по-високи учителски заплати. Синдикатите настояват за рязък скок на заплатите през октомври и януари, така че възнагражденията реално да се удвоят. "Нужен е цялостен дебат за нивото за заплащане, разчетени средства в тазгодишния бюджет за исканото увеличение няма", смята обаче премиерът. Той за пореден път припомни и опасността от подобен натиск за заплати в други сектори.
Не за пръв път властта прибягва до неофициални данни за частните уроци покрай проблемите на образованието. През 2005 г. непотвърдена информация изнесе и финансовото министерство. Тогава сумата възлизаше на 600 млн. лв. От сравнението излиза, че за 3 години разходите по това перо са скочили с 1/3. Според статистиката на НСИ за м. г. годишният разход на домакинствата за свободно време, култура и образование е възлизал на 210 лв.
Единственото представително проучване за практиката с частните уроци у нас пък е чуждо - по международното изследване за знанията на осмокласниците PISA. При съпътстващите анкети бе установено, че 37% от участниците са ходили на частни уроци. България и Македония бяха като цяло поставени на челните места по зависимост между доходите на домакинствата и селекцията на децата в едно или друго училище. Статистиците установиха още, че българските училища са разделени от икономически пропасти.