Обвинение във финансови машинации, които са довели до щети за повече от 1 млрд.долара, е предявено вчера в Ню Йорк срещу Робърт Тростън, бившият финансов директор на "Рефко"- една от най-големите в света брокерски фирми, съобщава ИТАР ТАСС.

Престъпен сговор, измами с ценни книжа, съставяне на финансови отчети с невярно съдържание и измами посредством електронни средства присъстват в обвинителния акт в съда в Манхатън.

37-годишният Тростън е на свобода, след като внесе гаранция от 50 млн.долара и за първи път ще бъде призован в съда днес.

Нови обвинения ще бъдат предявени към екс президента на фирма "Рефко" Филип Бенет.

По данни на прокуратурата за периода 1999-2005 г той заедно с Тростън е изготвял така финансовите отчети на компанията, че дълговете на "Рефко" в размер на 600 млн. долара били отразени в документите като дълг на един от клиентите във фирмата.

При трансформацията на "Рефко" в акционерно дружество миналата година са били извършени измами на обща стойност 583 млн.долара.

Ако съдът признае Бенет за виновен (той засега пледира невинен), го грозят 85 години затвор. Тростън може да бъде осъден на 45 години лишаване от свобода.