Повишаването на минималните осигурителни доходи е по-малко, отколкото го представя Министерството на труда и социалната политика - 7,5% според ведомството, а според работодателите - 6,2.

Темата за рекордното увеличение на минималните осигурителни прагове в 47 икономически дейности, коментира в ефира на БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

„Не е 8 на сто, както беше тиражирано. След разпростирането му трябва да стане 4,4%, а според Министерството - между 7,5 и 8,6 на сто. Разликите идват от грешното третиране на постигнатото споразумение. Браншовите организации са се споразумели за нещо съвсем различно", обясни Велев.

Постигнатото споразумение е между синдикати и работодатели за 47 икономически дейност. За останалите сектори се обсъжда възможността да бъде разпространен административно този процент, сочат данни на социалното министерство.

Велев каза още, че на предстояща пресконференция, освен на реалните проценти, ще бъде акцентирано и върху пороците на осигурителната система. Според него:

„Административното разпростиране ще ускори и без това неизбежния край на тази система на договаряне на минимални осигурителни доходи. Тя отново ни прави уникални. Няма такава система в другите страни в ЕС. Тя беше въведена като временна мярка и вече е изживяла времето си. Тази година предлагаме да не се разпростира в секторите, в които няма договорености, и да останат такива, каквито са били. Трябва да спрем марша към командно административна система.

Разликата в процентите на ръст между най-големия и най-малкия процент е 81 пъти. Как можем да кажем, че за останалите, за които нямаме договорености, ще разпрострем един и същ процент. С това административно покачване на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката."

Велев заяви също , че КЕВР има много възможности да намали цената на електроенергията и затова е и призивът за протест в края на месеца:
„Да кажем заедно "не на мафията в енергетиката" и "за реформите"."