Агенция САПАРД има готовност да стартира тази седмица проекти, с които до средата на юни да бъдат усвоени 100-те милиона, отпуснати с решение на Министерския съвет. Това са 60 млн. от резервите на фонд „Земеделие" и 40 млн. от държавния бюджет. Те ще стигнат за три четвърти от изрядните проекти.

Към момента има неизплатени 332 проекта. Това каза Георги Желев, директор на агенция САПАРД и заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие", в предаването „Денят започва" на БНТ. Той изрази надежда, че плащанията от Европейската комисия (ЕК) по програма САПАРД ще бъдат възстановени на по-късен етап.

Проектите, по които ще има плащане, ще се подреждат по датата на заявката на проекта, обясни Желев. За осигуряването на прозрачно всички проекти ще бъдат качени в интернет. Дата на подаване е единственият критерий.
Гаранцията срещу корупционни практики е въвеждането на специални проверки в контролните листи, каза новият директор на агенция САПАРД.

Това включва проверка за автентичност на офертите, допълнителна проверка на свързаността на бенефициентите, декларация за свързаност. Създадена е референтна база от средни пазарни цени.

Желев поясни, че по този начин се контролира всяко отклонение на цената от средните пазарни цени, за да не се допусне субективизъм. „За мен по-важно е, че към момента ние сме отработили механизми, съобразили сме препоръките на ЕК, на ОЛАФ за елиминация на всички корупционни лоши практики", каза още той.

Желев каза, че целият екип на агенция САПАРД е мобилизиран да работи за деблокирането на парите по програмата. В агенцията считат, че са пресекли всякакви опити за неправомерна дейност.

Припомняме, преди седмица, по време на дискусия на тема „Ден на Европа - отвътре и отвън", вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева заяви, че трябва да бъде преодоляно забавянето в разплащанията по САПАРД.

Трябва да се извършва незабавно разплащане на изрядните проекти веднага след извършване на проверките, които прави ресорната агенция в Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ).

Плугчиева бе категорична, че за да се извършва разплащане по проектите по САПАРД благодарение на отделения от кабинета за целта ресурс от 100 млн. лв., не е задължително от Агенция САПАРД да търсят разрешение от финансовото министерство.