Инвеститорите продават акции на азиатски компании след срива на американския фондов пазар, най-сериозният спад за последните две седмици. Спад на фондовите индекси се наблюдава на всички основни азиатски борси - информира кореспондентът на РИА Новости от Хонконг.

На Нюйоркската фондова борса (NYSE) във вторник индексът Dow Jones Industrial загуби 242,66 пункта (1,97%), стигайки до 12075,96 пункта.

Повечето от азиатските икономики тясно са свързани с икономиката на САЩ, затова и инвеститорите започнаха да се освобождават от акциите на местните компании, които през последната годна силно повишиха цената си.

По време на сутрешните търгове, хонконгския борсов индекс Hang Seng загуби 2,6%, сингапурският Straits Times - 2,79%, австралийският S&P/ASX 200 падна с 1,76%, шанхайският Shanghai Composite - понижение 1,85%.

Японският Nikkei оглави падането, като само за няколко часа загуби 2,98% от теглото си. Икономическите аналитици предвиждат, че японските стоки в чужбина ще поскъпнат и така ще загубят високата си конкурентноспособност

Експертите се разминават в мненията си относно доминиращата тенденция на азиатските пазари. Едни намират сегашното понижение за обикновена корекция след продължителния ръст на курса на по-голямата част от акциите. Други предупреждават, че периодът на нестабилност може да продължи много месеци.

Очаква се, че до края на днешния ден мечите настроения ще се запазят на пазарите, тъй като инвеститорите ще чакат новини от американските борсови площадки, които отварят след закриването на търговете в Азия.