Шансът за въвеждане на такса „мощност" е минимален от гледна тока на техническите аспекти, каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, информира агенция „Фокус".

Сформирана е работна група с представители на трите електроразпределителни дружества, но те не са постигнали общо решение.

„Промяната в структурата на тарифата може да бъде одобрена от нас само, ако е съгласувана между трите електроразпределителни дружества и се докаже, че тази промяна на структурата на тарифата води по-справедливо разпределение за плащане на цената на електроенергията", каза той.

По думите на Семерджиев, би било полезно да се въведе такса зелена енергия, с която да се изяснят причините за големината на разходите и цените, които всички плащат за поддръжка на определен тип енергия, произвеждана по определен начин.

Той посочи, че тази сметка няма да доведе до допълнителни разходи за домакинствата. „Това е чисто икономическа категория. Тези разходи, които сега се покриват с цената за производство от ко-генератори ще се отделя по определен ред. Това ще дава повече прозрачност и яснота в сметките, които плащаме, като ще има една допълнителна информация за клиента", каза Семерджиев.

ДКЕВР ще се опита да въведе тази такса от 1 юли тази година.
Има различни механизми за покриването на разходите на „Булгаргаз", каза Ангел Семерджиев. Според него, единият вариант за покриването е изплащането на коригираните доходи на дружеството, но за този механизъм е нужна и участието на Българския енергиен холдинг.

За възстановяване на разходите по други механизми предвидени в закона може да използва възстановяване на допълнителните разходи за зелена енергия и др. Освен механизмите, които са предвидени в закона, може да се наложи да се направят промени в някои наредби за възстановяване на разходите.

Семерджиев посочи, че трябва да се спазят действащите закони и да се постанови цена на природния газ въз основа на заявлението подадено от „Булгаргаз". „Дружеството може само да реши да прилага други цени. Ние определяме пределни цени", коментира той.