Минният гигант Antofagasta убедено счита, че цените на медта отново ще се покачат, след като те наскоро се смъкнаха от рекордните си равнища през миналата година. Въпреки това от компанията предупреждават, че изключителните цени на медта, постигнати през 2006, тази година могат да не се повторят.

За сметка на това цената на молибдена, метал който се използва за придаване якост на стоманата, през тази година според Антофагаста ще бъде висока.

Изпълнителният директор Марсело Авад казва: „Сега очакваме пазарите на мед и молибден през 2007 да се задържат доста над историческите нива. Въпреки това, изключителната средна цена на медта през 2006 може да не се повтори и има изгледи сегашната нестабилност на пазара да продължи".

Цените на медта в London Metal Exchange миналия месец паднаха с близо 240 цента за паунда, 40% под пика на миналата година. Обаче търсенето на мед през тази година се очаква дори да нараства, тъй като потреблението в Китай изглежда ще компенсира известно забавяне в американската икономика.

Тази прогноза е в общи линии аналогична с предвижданията на други минни гиганти като Rio Tinto и BHP Billiton.

Очаква се и предлагането на мед през тази година да се засили, но специално от Antofagasta очакват по-малко производство на метал и освен това недостиг на работна сила и на техническо оборудване.

За 2007 производството на мед се очаква да е с 2% по-ниско (456,000 тона), във всяка от мините на Antofagasta ще се наблюдава намаляване на добива. Компанията за тази година заяви ръст на печалбата преди данъци и такси от 86% на $2.9 млрд., а оборотът се е покачил с 58% до $3.9 млрд.

На акционерите ще се изплатят рекордни дивиденти, включително и специален дивидент, дошъл като изненада за повечето. Някои анализатори заявяват, че тъй като на компанията са останали $1,47 млрд. нетно, дивидентът би могъл да е дори и по-висок; други пък си задават въпроси дали парите не трябваше да се запазят за бъдещи придобивания.