Господин Куцопулос, какво ще се случва с лихвените нива идната година?

Това, което се очаква, е да има малко увеличение в началото на годината на EURIBOR (основната лихва по рефинансиране на ЕЦБ), увеличението ще бъде от порядъка на 0,25%, След това очакваме пазарът да се уравновеси и да запази тези нива, не е изключено към края на 2007 г да сме свидетели на още едно малко увеличение. Като цяло очакванията са, че това ниво ще варира между 3,75 и 4%.

Как си обяснявате бума на теглене на кредити точно на финала на 2006 г и защо българинът се страхува да остави тази процедура за влизането в ЕС?

Не мисля, че можем да говорим чак за бум на кредитите, мисля, че това е естественото развитие на пазара. Бихме могли даотправим поглед към жилищните кредити, клиентите решават за тях да вземат крдит преди края на годината. Това е свързано с очакваното увеличение на цените на недвижимите имоти, след влизането на България в ЕС и с промяната, която се очаква по отношение на ДДС-то.  Но мисля, че за бум не може да се говори.

Вие сте главен изпълнителен директор на Банка Пиреос-България, имате наблюдения какво търси българинът и какво го притеснява, както и за стандарта му. Ще бъде ли стресова във финансово отношение 2007 г. за българина?

Не виждам причина да има опасения и да има стрес, това ще е продължителен процес през годините и ще трябва икономиката като цяло да се приспособи към параметрите на ЕС. Не мисля, че можем да говорим за стрес, по-скоро българинът ще се чувства по-сигурен.

Според опита, който имате в Гърция като член на ЕС, колко време ще бъде нужно на българите, за да усетят положителните страни на промяната?

До момента оставам с впечатлението, че приспособяването на България към ЕС може би ще се развие по-бързо, отолкото се случваше в миналото с други страни, включително и Гърция. Знаете обаче, че присъединяването не е просто една дата и е един продължителен процес. Което предвижда промени на много нива, включително в манталитет, социалната рамка, правилата, които са в сила в страната. Със сигурност това ще зависи от усилията, които ще положи всеки един от вас, но аз съм оптимистично настроен по отношение на периода на приспособяване. Мисля, че ще има нужда от такъв приспособителен период, но може би той ще е между 2 и 3 години. Но всичко ще протече плавно.

Още идната година българинът ще усети промяната и по кредитната политика, най-вече в частта кредитни карти. Кредитната ктарта ще бъде инструмент в ръката на всеки един българин. Най-важното е да се осъзнае, че кредитната карта не е един инструмент, чрез който се отпуска кредит, а е инструмент за управление на личните финнаси на всеки един клиент. Този инструмент предоставя улеснение, сигурност и гъвкавост при използването и управлението на средствата. Искаме да развием продуктите си в тази сфера.

Има една много актуална ноапоследък тема за българина. Не е тайна, че почти всеки има роднина, който работи в чужбина и разчита във финансов аспект на него. Тъй като тегленето на кредити, а и тяхното изплащане, е свързано с доказване на доходи, а това е все по трудно за един кредитоискател у нас, какво се прави в момента, за да могат да се теглят кредити посредством и с помощта на близки и роднини, работещи извън страната?

Вече имаме такава практика. Би могъл теоретично българин в чужбива, който иска да купи имот в България, да вземе жилищен кредит, независимо дали тук или извън страната, разчитайки на доходите, които има той самият и на българските си роднини. Като цяло ние не сме за тежката бюрокрация и се опитваме да я избегнем. Интересуваме се клиентът да се чувства удобно в банката и опитваме да имаме минимално изискване по отношение на документите. Като изключим процедурите и правилата, имаме доста широко мислене и гъвковст, за да намерим верния път към клиента.