Тринадесет австралийски градове са подали в съда иск срещу международната рейтингова агенция Standard & Poor's, съобщава Агенция Франс Пресс.

Градските власти смятат, че Standard & Poor's е заблудил инвеститорите, присъждайки най-високия рейтинг"ААА" за акциите на Constant Proportion Debt Obligation (CPDO), които общинските органи на тези населени места са купили в края на 2006 година.

От агенцията ги уверявали тогава, че рискът от банкрут на компанията е по-малък от един процент. Но четири месеца по-късно инвестициите в ценните книжа на CPDO, се обезценили почти напълно с началото на финансовата криза.
По оценка на ищците, загубите от вложенията им в CPDO, която е получила най-висок рейтинг от Standard & Poor's, са около 15 млн. австралийски долара ( 14 млн. американски долари). Претенциите към агенцията са за тази сума плюс лихвите за периода.

Както отбелязва Bloomberg, това дело може да стане първото, в което ще се търси съдебна отговорност на агенцията за необосновано завишен рейтинг на акции, оказали се по време на кризата най-ненадеждната инвестиция.

През август тази година от рейтингите, присъждани от Standard & Poor's, се заинтересува и Министерството на правосъдието на САЩ. Интересно е, че това се случи преди кредитната агенция за първи път в историята си да намали с една степен рейтинга на САЩ, което доведе до срив в световните финансови пазари.