"Автокъщи и сервизи крият 5 млрд. лв. оборот" четем на първа страница във в. "Монитор"
Над 90% от работилниците за коли са в сивия сектор.Търговците на таратайки пестят ДДС чрез сделки между физически лица.
5 млрд. лв. въртят на тъмно в автосервизите и автокъщите у нас. На толкова според експертите възлиза сивата икономика в сектора. Над 90 на сто от автосервизите у нас са фантоми и не плащат данъци и осигуровки на служителите, като сумата възлиза на 2,5 милиарда лева годишно.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"8% по-слабо лято", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Лято 2015 е довело 8% по-малко чужди туристи в страната. Това показват данните за трите ключови месеца от сезона. За бизнеса година е слаба, защото хотелиерите свалиха предварително цените и това е свило приходите им средно с 10-20% спрямо предишната година. Това са минус няколкостотин милиона, тъй като морският туризъм генерира около 2-2.5 млрд. евро годишни приходи.
Новината на сезона е, че германецът отново е турист номер 1 на българското Черноморие, но това е, защото руските пътуващи са намалели с една четвърт.
Август се оказва като миналогодишния - има скромен ръст от 0.4% спрямо същия месец на предходната година. Но данните за трите най-важни месеца за летния сезон - юни, юли и август, показват, че общо туристите са намалели със 7.9% на годишна база. Спадът на руските туристи е 24.3%, а на украинските - 19%. И докато той беше очакван, неприятна изненада представлява големият срив при румънските (с 32.5%), чешките и австрийските (почти 15%), френските и скандинавските туристи. Германия е отново най-големият ни пазар, но дори и там има леко свиване на броя на посетилите България - с 1.7% спрямо летните месеци на 2014 г.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Румен Овчаров: БЕХ е новото боклукчийско кошче в енергетиката" е заглавиe от в. "Труд"
- Господин Овчаров, енергетиката ни е затънала в огромни дългове. Според вас откъде трябва да почне да се разчиства тази планина и ще бъде ли лесно?
Дълговете са резултат от липсата на визия за развитие на отрасъла и на квалифицирани управленци, които да я реализират. Трябва да се започне от хората, които управляват енергетиката. Сред тях в момента няма нито един, който да е заинтересован от развитието на отрасъла и да има визия как да стане това. Повечето са назначени там с две задачи: да изпълняват поръчките на хората, които са ги назначили и ако могат по пътя да завлекат нещо и за себе си. Абсолютна конюнктура. Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват просто да си спасят кожата.
Прочети още от в. "Труд"

„Вода тече на Марс", четем на първа страница на в. „24 часа"
Течаща вода е открита на Марс, разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на пресконференция, съобщи Ройтерс. На Червената планета има вода, която се стича по каньоните там през летните месеци, твърдят учените.
Историческата новина бе обявена на пресконференция във Вашингтон от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института "Джорджия" в Атланта, както и други учени.
"Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпрси", съобщи един от учените на пресконференцията.
Прочети още от в. „24 часа"

"Закъсали стари европроекти ще бъдат спасявани с пари от новите програми" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Забавени проекти, които трябваше да бъдат завършени с европари от приключващия програмен период, ще бъдат спасявани с ресурси от новия - 2014-2020 г. Заради огромно закъснение, трупано при няколко правителства, 11 големи ВиК проекта за стотици милиони левове са далече от приключване и няма как да се вместят в последния срок за получаване на средства от Брюксел по оперативна програма "Околна среда 2007-2013" - края на тази година. ЕК е разрешила България да черпи пари от новата ОП "Околна среда" за 2014-2020 г., за да може да се довършат важните проекти, съобщи вчера министърът на околната среда Ивелина Василева. На "брюкселски език" това се нарича "фазиране". Основните рискове са при строежа на пречиствателни станции.

Новината е добра, доколкото пречиствателните станции все пак ще бъдат достроени с еврофинансиране и няма да се наложи да се спасяват със средства за сметка на българския данъкоплатец - става дума за 233 млн. лева. Но има и негативни страни - България ще загуби безвъзвратно тази сума от стария евробюджет, а със същите милиони ще олекне ресурсът на "Околна среда", отреден за страната ни за нови екопроекти до 2020 г.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY: Производство, IT индустрия, аутсорсинг и недвижими имоти са интересни за инвеститорите", пише в. "Капитал Daily"
Как се пренареди пазарът на одиторските и консултантските услуги след казуса КТБ и KPMG?

Когато говорим за нашия бранш - на одиторско-консултантските услуги, очевидно не можем да избегнем въпроса и споменаването на КТБ. Това е разбираемо - целият случай привлече изключително оправдано внимание. Считам, че това е едно изолирано сътресение в обществото, надявам се да е така в бъдеще, което не би могло да определя в дългосрочен план какво се случва в нашата професия. Разбира се, бяха засегнати много отрасли и тепърва ще виждаме ефектите върху различни заинтересувани страни. Този процес ще отнеме години - има вече официални доклади на институции като анкетната комисия на парламента, текат дела.
Считам, че всички реални, потенциални или дори спекулативно разпространявани регулаторни и други проблеми на някой от индустрията не би било етично да бъдат коментирани.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Гръцката криза не се отрази в България", пише в. "Сега"
Гръцката криза от последните няколко месеца не оказа съществено влияние върху българската икономика въпреки предварителните опасения. Нейният непосредствен ефект върху външната търговия със стоки и потока от преки чуждестранни инвестиции е сравнително нисък. Банковата система в България остана стабилна, без каквито и да е прояви на бягство на вложители въпреки относително високото присъствие на гръцки банки в страната ни.

Това сочи анализ на Българската банка за развитие (ББР), разпространен в началото на тази седмица. Единствено по отношение на туризма може да се оцени, че българската икономика е понесла загуби от поне 200 млн. евро под формата на по-малко приходи от туристи (българи и чужденци) само през юни и юли в резултат на променените ценови предложения на гръцките туристически фирми за компенсиране на негативните ефекти върху услугите, предлагани от тях.
Прочети още от в. "Сега"

"В кои квартали инвестицията в имот е най-добра" пише в. „Труд"
Напоследък все повече анализатори и имотни агеници ни призовават да купуваме жилища, за да спасим спестяванията си от инфлацията. На фона на невероятно ниските лихви по депозитите вложението в апартамент изглежда разумна алтернатива, тъй като обещаваната доходност надвишава тази на срочните а и на всякакви други депозити в банки.
Но дали това е наистина така и дали покупката на всякакъв апартамент се е отплатила на инвеститорите и за какъв срок? За да се отговори на този въпрос, трябва да се види как са се представяли исторически цените на имотите в различни квартали примерно в столицата. Защото някои райони се радват на по-голям интерес от страна на купувачите отколкото други.
Предпочитани от купувачите за покупка на жилище в столицата са кварталите „Лозенец", „Студентски град", „Витоша", „Младост", тези по протежението на булевард „България" - примерно „Белите брези" и квартали, в които има или скоро ще има спирки на метрото, като например „Хиподрума".
Прочети още от в. „Труд"

"Данъчните пускат апетитни имоти в София на търг", четем във в. "Монитор"
28 търга е обявила за октомври столичната НАП за апетитни имоти в София, съобщиха от агенцията. Сред по-новите и атрактивни обяви е предложението за 50% идеална част от урегулиран поземлен имот. Целият е с площ от 860 кв. м. и се намира в престижния квартал „Драгалевци", вилна зона „Киноцентъра". Продава се заедно с построената в него луксозна жилищна сграда. Началната цена, от която ще стартира наддаването за него е 379 хил. лв. За поземлен имот от половин декар в местността „Павлово-Бъкстон" търгът ще започне от 151 хил. лв. Друго интересно предложение е за ливада, намираща се в село Маджаре, в близост до к. к. Боровец. Наддаването за нея започва от 329 хил. лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Джордж Сорос: Украйна и Европа: как да постъпим?*", пише в. „24 часа"
Кой е ключът към петте кризи, с които се сблъсква Европа
Поради структурните дефекти на еврото на eвропейските власти се наложи майсторски да усъвършенстват изкуството да газят от една криза в друга. Тази практика е всеобщо позната като подритването на консервата по пътя, само че би било по-точно да се опише като подритването й нагоре по пътя, за да може консервата да се върне обратно. Но сега Европа се сблъсква с поне пет кризи едновременно: четири са от вътрешен характер - еврото, Гърция, имиграцията и референдума на Великобритания дали да остане в Европейския Съюз - а също и една външна: руската агресия над Украйна. Различните кризи взаимно се подсилват. Обществеността и властите са напълно объркани. Какво трябва да се направи, за да се спре и обърне в обратна посока процесът на дезинтеграция?
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Европа троши грънците, България плаща сметката", пише в. "Стандарт"
"Сънди Таймс" пише, че Турция и ЕС са близо до постигане на договорка, според която турците ще спрат бежанците към Европа и в замяна ще получат право на безвизово пътуване в Европа и поисканата по-рано т.нар. зона за сигурност в Северна Сирия. Пакетът включва и финансова помощ за Турция, за да може да подсигури условия на бежанците.
Великобритания и Германия подкрепяли евентуална договорка, само че британците смятали както винаги да се изключат от нея. Сиреч 75 милиона турци ще получат право да се придвижват свободно в Европа, но няма да могат да влизат в Обединеното кралство без визи.
Турция ще стане пазач на европейските граници, пише вестникът.
Хубаво. А откъде ще минават тези 75 милиона турци? Ами откъдето са минавали през последните 800 години. Цариград - София - Белград - Виена.
Прочети още от в. "Стандарт"