Напълно разбираемо, малцина обърнаха внимание на следната информация в добричкия вестник „Добруджанска трибуна" от понеделник: „Поле със сухи треви с площ около 500 дка горя вчера край шабленското село Езерец". Обяснението на пожарникарите е просто: сухи треви, жега, незагасен фас.

Според очевидци нещата стоят другояче. Въпросното „поле със сухи площи" е включена в НАТУРА 2000 уникална крайморска степна екосистема, която искат да превърнат в поредното голф игрище и комплекс апартаменти. Читатели на Money.bg споделиха своята версия за пожара, в който може би са замесени икономически интереси за милиони.

Шефът на Пожарна безопасност - Добрич заявява, че версията за умисъл в пожара е малко вероятна. „На ден получаваме около 5 или 10 подобни сигнала. Повечето пожари, които регистрираме в жегите, са в сухи треви. Възможно е и пожарът край Езерец да е предизвикан от незагасен фас. Полето е до пътя и не е изключено преминаващи курортисти да са подпалили сухите треви, без да искат. Пожарът е овладян своевременно, не са засегнати къщи и стопански постройки".

Ето какво ни описват наши читатели от Добрич в писмо, изпратено по email: Огънят беше започнал още на 23-ти надвечер, гореше голяма купчина разхвърлени из местността отпадъци (сено и слама)- оказа се че в региона е пълно с такива купчини. На другия ден по обяд отново минахме покрай мястото - пожарът се беше разраснал - нямаше високи пламъци, но вече гореше обширна територия - над 10-15 декара степна растителност. Огънят не беше интензивен навсякъде, а предимно там, където са били изхвърляни боклуци.

„Имаше една пожарна с двама пожарникари, които се опитваха да гасят с доста тънка струя. Малко по-късно бяха спрели и само наблюдаваха. Обясниха ни, че огънят се разширявал заради сухата растителност и вятъра. На въпроса ни защо не повикат помощ от община Добрич и Каварна не дадоха ясен отговор. Определено изглеждаха бездейни".

(Ето и официалната версия на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": В погасяването на пожара са участвали два противопожарни автомобила. Работата на огнеборците е била затруднена от огромната площ, върху която се е разпрострял огънят, и от горещия августовски ден).

Продължаваме с писмото на очевидците: „След обяд в неделя в дим беше вече цялата местност. Сериозно се разтревожихме и позвънихме на наш приятел пожарникар от Добрич - той ни каза да не се притесняваме, щом е имало тяхна кола, тъй като следва да поддържат връзка".

"В началото гори купчина с отпадъци далеч от пътя, който ползват рибарите - затова по-вероятно е огънят да не е от фас, а от умишлен палеж. След пожара теренът става подходящ за застрояване" - изтъкват накрая нашите читатели.

Въпросната местност се намира малко преди (на юг от) село Езерец, не е далеч от морето, близо е до главния път Е87. Тя е ценна с различни неща, зависи за кого. Това е уникална, запазена степна екосистема, гъмжаща от живот: безчет видове насекоми, земноводни и влечуги, птици, дребни бозайници.

За привържениците на алтернативния туризъм тя дава отлична възможност за маршрут за екологичен туризъм заради близостта си до орнитологично важното Шабленско езеро. Посещение на езерото с цел наблюдение на птици с обучен водач може да струва над 2000 лв. за една седмица. За разлика от масовия туризъм, голяма част от парите в екологичния туризъм остава при хората региона.

За някои едри бизнесмени това е бъдещо голф игрище в примамлива близост до морето. Тук може да се строят и по-важното - да се продават апартаменти. Точно това четем в проспектите на компаниите за недвижими имоти: Заради спокойствието и отдалечеността си и проектите за голф игрища от световна класа, северното Черноморие ще става все по-атрактивно.

В такъв случай биологичното разнообразие и включването на местността в зоната НАТУРА се явява пречка - която оказва се не е чак толкова непреодолима. Още повече като знаем кои са голф играчите в Шабла: ТИМ и ЛИТЕКС.

Как да разбираме заседанието на временната комисия за инвестиционните намерения в община Шабла, което се е провело два дни след пожара?! Кметът на Шабла, Красимир Кръстев от ГЕРБ, е обсъдил липсата на развитие в инвестиционното намерение за голф игрище край село Езерец.

Кръстев е споделил с "Добруджанска трибуна" за главната трудност: неуточнените моменти със защитените зони по екологичната мрежа НАТУРА 2000. „Те засягат част от терените в Шабла, които представляват интерес за инвеститорите". Но с новия общ устройствен план на община Шабла, идейният проект на който вероятно ще завърши догодина, тази трудност ще може да се преодолее...

Преди няколко месеца Националната телевизия излъчи филм за природата на община Шабла, в който се чу следното изречение: Шабла е рядко красиво място с непокътната природа, което за жалост скоро също ще бъде бетонирано от интересите на строителните предприемачи.

Не е ли националната телевизия нещо като почти държавен орган, очите и ушите на управлението? Защо тогава е тази обреченост? Управлението на държавата следва да се намеси и да спре строителните безчинства, като не подмине неудачните проекти за голф игрища. След като опазването на природата е наш национален ангажимент в Европейския съюз, как тогава НАЦИОНАЛНАТА телевизия, най-влиятелната медия в страната, може да вещае обреченост за природата на един съхранен регион?!

Големи са апетитите. Но както знаем от нашия футболен герой, „Апетитът идва с яденето". Тези инвеститори са получили зелен картон от някоя власт на местно и/ или национално равнище, за да стигнем дотук.

Как можахме да допуснем подобно нещо? Поне три от всеки десет икономически новини за България са за строителство, което иска да заобиколи екологичните норми и регламента.

Не мислете, че това е проблем на пощръклели от вегетарианство „екота". Проблемът е пари.

На първо място това са доходите на бъдещите поколения, които току виж решат не само да играят голф, а и да се наслаждават на природата. Или да събират пари от тези, които идват тук, за да се наслаждават на природата. Със сегашната липса на политика това става невъзможно. Към 2030 г. девствената природа ще стане по-голяма рядкост от голф комплексите. Дивата степ ще е много по-скъпа от зелените газони. „Сухата трева в полето" е истинското богатство, но за този, който стопански е достатъчно адекватен, за да може да я види.