Месечният анализ на КредитЦентър говори за силен старт на 2008 г. за ипотечното кредитиране у нас. Увеличението за страната  е в рамките на 10% спрямо най-силния за изминалата година месец ноември и над 20% спрямо предходния декември. Според експерти това може да се дължи отчасти и на големия обем стари кредити - т.е. останали нереализирани през декември поради пренатоварване в Службата по вписвания.

При средния размер на теглените кредити сме свидетели на пореден рекорд: 46 800 евро за страната и 61 545 евро за София. Това може да се обясни с упорития ръст на цените на жилищата у нас.

Освен с данни за столицата, разполагаме и с информация за средния размер на кредита на 12 български града. Само във Варна средният размер на кредита се доближава до този в София: €55 913. В Пловдив средният размер на теглената ипотека е 43 хил. евро, в Бургас - 31 хил. евро, в Благоевград € 32 хил., в Плевен € 35 хил. В останалите градове средният ипотечен кредит е под 30 хил. евро.

За теглещите кредити съществен въпрос е каква валута да изберат: евро или лева. През месец януари на значителен превес се радва общата европейска валута. Причина за това може да се търси в по-високите лихви при левовите заеми.

През януари разпределението е било 78/22 в полза на евро за цялата страна, като рекордът отново се държи от София: 85% от всички ипотечни кредти в столицата са изтеглени в евро. В Кърджали, Ямбол, Добрич и Велико Търново предпочитаната валута е левът.

Още показателни статистики: 50% от теглещите кредит са на възраст между 25 и 35 години. Почти 83% от теглените ипотечни кредити са за придобиване на жилище. В тегленето на ипотечни кредити за лично ползване се наблюдава раздвижване и делът на тези специфични заеми вече доближава 5% от всички ипотечни кредити.

Спрямо срока на изплащане, преобладават тези със срок на изплащане над 20 години (от 20 до 25 години - 31.92%, над 25 години - 23,40%). По-малко стават кредитите, теглени за под 10 години. Както обясняват от КРЕДИТЦЕНТЪР, „нарастването на периода на кредитите успоредно с растящите размери на заемите затвърждава водещата роля на „размера на месечната вноска" при избора на кредитен продукт".

Най-голям обем от получените заеми са с размер от 50 000 евро за срок от 25 години при 80% финансиране. Това означава вноска от 700 до 800 лева месечно според конкретния продукт при различните банки. Доходите на домакинствата, теглили ипотечен кредит, вече се движат най-често между 750 и 2500 лв.

Според кредитните експерти, всички данни от изминалия месец затвърждават мнението, че българите вече имат по-висока финансова култура и разбират ползите от тегленето на кредит.