Яхтените пристанища ще ни дадат шанс да привлечем по-платежоспособни туристи в страната. Това заяви по време на семинар в Бургас Пейчо Манолов, директор на изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" към Министерството на транспорта

 В момента у нас има регистрирани само 8 такива пристанища, но те не отговарят на международните стандарти.

Все още не предлагаме достатъчно екстри за яхтените пътешественици. След бума в строителството на хотели е необходимо изграждането на нови инфраструктурни съоръжения и специализирани пристани, категорични бяха участниците във форума.

Картината ще се промени след окончателното завършване на първото частно яхтено пристанище у нас в Свети Влас, което се изгражда от строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи. Инвестицията е за 10 млн. евро.

Иначе претенции да заприлича на Монако има най-южният град във Варненска област - Бяла. Там се планират 4 яхтени пристанища. Първото е готово. Във вторник бе направена първата копка за второто, а английски инвеститори планират още две - в района на Кара дере и Бяла река.

Второто яхтено пристанище на Бяла ще е с капацитет за 200 големи яхти - с дължина 15-17 метра. То ще бъде изградено в северната част на къмпинг Луна. Освен че там ще могат да акостират луксозни яхти, ще има и работилница за ремонта на платноходите.

Няколко места пък ще бъдат заделени за чисто нови яхти, които ще се продават. Те се строят в Холандия.

Новото яхтено пристанище е част от бъдещото ваканционно селище "Марина блек сий Ривиера". Инвеститор е едноименното българо-холандско дружество.

Върху 20 декара ще бъдат изградени 100 еднофамилни вили с общ капацитет за 4000 души.