"Бензинът пада след хайките", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки само за четири дни през изминалата седмица. Свалянето цените с по 1 стотинка на ден започна още в сряда, когато премиерът Бойко Борисов нареди масови проверки на броячите по бензиностанциите и подмяна на всички пломби. Той се усъмни и за картелно споразумение между търговците на гориво, които поддържат едни и същи цени с разлика от едва 1 стотинка, и поиска доклад от Комисията за защита на конкуренцията. В неделя средната цена на масовия бензин А95 вече бе 2.24 лв. за литър, като в сряда се продаваше за 2.29 лв. А98 пък поевтиня от 2.50 на 2.45 лв. за литър, а дизелът - от 2.28 лв. на 2.24 лв.
Понижението на цените на горивата се очаква да продължи и следващите седмици, тъй като акциите по бензиностанциите стават на фона на силно поевтиняване на суровия петрол на международния пазар. В петък - 21 август, цената му се срина под 40 долара за барел, а средносрочната прогноза е стигне до 32 долара.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Йорданка Фандъкова, кмет на София, пред "Труд": Започваме 7 нови метростанции до края на годината" е заглавиe от в. "Труд"
- Госпожо Фандъкова, кога за последно се возихте в градския транспорт, за да чуете какво си говорят хората?

- Вече 6 години съм кмет на София и познавам добре реакциите на гражданите - както добрите оценки, така и критичните. В последните месеци действително имаше много високи температури и това създаде дискомфорт в онези превозни средства, които все още не сме подменили. През последните 2 години доставихме 226 нови превозни средства - това е най-сериозната модернизация в градския транспорт досега. В момента тече процедура за купуване на още 110 нови автобуса. Така след 2-3 г. средната възраст на автобусите в София ще бъде около 7 г., което е по европейските стандарти. Да не забравяме, че вече около 350 000 души дневно ползват метрото. До края на годината очаквам да започне и изграждането на нови 7 метростанции по третия лъч, който ще свърже центъра с „Овча купел".
Прочети още от в. "Труд"

"Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата" е водещo заглавиe на в. "Сега"
ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Страховете за световния растеж удариха пазарите", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Притесненията за забавянето на световния икономически растеж предизвикаха разпродажби на акции на всички големи капиталови пазари през миналата седмица, а в петък водещите американски и европейски индекси приключиха с по 3% спад. За Уолстрийт изминалата седмица беше една от най-лошите от 2011 г. насам. Въпреки че икономиките на САЩ и еврозоната засега не дават поводи за притеснения, причина за пазарния спад станаха данните за свиване на китайския индустриален сектор с най-бързия темп от глобалната финансова криза насам. Това увеличи нервността на пазарите относно растежа на втората най-голяма икономика в света, която и без това беше достигнала критични нива след изненадващата девалвация на юана (още на стр. 11). Рецесията в Бразилия също изнерви инвеститорите, които се насочиха към сигурни активи като злато и държавни ценни книжа. Тези опасения заедно с данните за свръхпроизводство натиснаха допълнително и цените на петрола.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Гонят яхти с наркотици в морето край Варна", четем на първа страница на в. „24 часа"
4-ма са изведени с белезници от известна дискотека заради намерени пакетчета с прахообразно вещество
Патрулен катер шари край варненския плаж в събота през нощта срещу яхти, които доставят дрога в крайбрежните заведения.
Първоначално посетителите помислили, че търсят удавник, но след като започнала полицейска акция на сушата, станало ясно каква е целта на катера.
Около 1 ч през нощта срещу неделя спецполицаи са нахлули в няколко дискотеки покрай плажа.
Общо 5 полицейски коли със сирени са атакували кръчмите. Заведенията са били блокирани и вътре е почнала масова проверка на клиентите.
Прочети още от в. „24 часа"

"Окончателно: 87 бензиностанции мерят горивото неточно" четем на първа страница във в. "Монитор"
На 87 бензиностанции мерят горивото неточно. Това става ясно от данните, които оповести вчера икономическото министерство след края на проверката. Срокът за приключването й, който беше поставен от премиера Бойко Борисов, изтече вчера.
Толкова е броят на затворените разходомери, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.
Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера, допълниха от ведомството на Божидар Лукарски.
10 862 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок. По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология беше мобилизиран и за 3 дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции. В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера
за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Единият синдик на КТБ може да бъде сменен", пише в. "Капитал Daily"
За възможна смяна на един от двамата синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) заговори в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов. Той не отговори на въпроса на водещата каква е причината за това, но обвърза темата с опитите да се развалят сключените цесии, през които са увреждани интересите на кредитори на банката. От март КТБ е под оперативен контрол на юристите Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които първо бяха назначени като временни, а после и като постоянни синдици. Досега срещу към работата им не е имало публично отправени упреци от страната на Фонда за гарантиране на влоговете или от Министерството на финансите. Двете институции са тези, които имат правомощия да поискат смяна им, но до късния следобед в петък задвижена процедура за отстраняване на синдик нямаше.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Икономика на стената", пише в. "Сега"
урция започна да изгражда 45-километрова бетонна стена на една ключова отсечка от границата си със Сирия.
Асошиейтед прес, 21 август 2015 г.

Спомням си как се радвахме, като падна Берлинската стена. Колко речи се изрекоха оттогава за обединена Европа, за Европа без граници, за великите принципи на европейските свободи и първата от тях - за свободно движение на хора. А четвърт век откакто падна Стената, Европа спешно строи стени. Съвсем истински. В България първи построихме нова телена стена по турската граница, където бутнахме "кльона": ограда от бодлива тел с електрическа сигнализация за нарушители. По наш модел Унгария взе да се загражда от Сърбия. Сега и Турция ще прегражда към Сирия, а в същия ден кабинетът на Германия обяви, че мисли дали да напусне Шенген и да препречи отвсякъде достъпа до най-желаната от пълчищата мигранти страна. Ясно е, че
загражденията са неизбежни
Прочети още от в. "Сега"

"Много шум за 87 пломби" пише в. „Труд"
В България се продава най-скъпият дизел в целия Европейски съюз и никой не знае защо е така или поне не смее да го каже публично. Вместо това в сряда премиерът хвърли бомбата, че у нас се продават горива, премесени с терпентин и че бензиностанциите масово лъжат клиентите си в количествата, които им продават. Той заповяда пълно препломбиране на бензиностанциите и всички се юрнаха да изпълняват. Така Българският институт по метрология всъщност си свърши работата.
Единственият, който посмя да лансира версия за високите цени на горивата у нас, е митничар №1 Ваньо Танов. Според него има картел между бензиностанциите. До момента обаче няма реални доказателства за съществуването му, нито пък са взети мерки да бъдат минимизирани щетите от него.
В събота дойде и равносметка за спешното „препломбиране" - от общо 11 хиляди бензинови колонки 89 не са били изправни, или 0,8% от бензиностанциите мамят. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък се отчете с предварителен доклад за извършвания от нея анализ на пазара на горива.
Прочети още от в. „Труд"

"Отчитат 20% ръст при селските почивки", четем във в. "Монитор"
Ръстът в селския туризъм спрямо миналата година надминава 20%. Това заяви за агенция Фокус Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. „В началото на лятото ние прогнозирахме ръст от 15% в селския туризъм, но първоначалните данни до момента, показват, че ръстът, спрямо миналата година ще надмине 20%. Това са много добри показатели и са поредното доказателство за потенциала, който като цяло има селският туризъм в България", коментира Борисов.
По думите му все повече платежоспособни туристи избират качествените услуги, които се предлагат в тази сфера. Борисов отбеляза, че по-голяма част от туристите вече за втора или трета година избират този тип почивка. Не говорим за инцидентна заетост в този сектор, а за една наистина устойчива тенденция", допълни той.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Морето на юг по-евтино до 50%", пише в. „24 часа"
В Слънчев бряг до 25 септември цените са с 1/3 надолу, след това падат наполовина. В Созопол квартирите по 8-12 лв. след "Аполония"
Септемврийските почивки по Южното Черноморие може да паднат с до 50% тази година, а във Варна и близките курорти - с над 20-30%, твърдят от бранша.
През септември обикновено хотелите свалят цените до 30%, но заради по-слабия сезон тази година има вероятност да ги намалят и с повече на отделни места, само и само да не хлопнат кепенци по-рано. Спорно е дали това е добре, особено след туристически сезон, който бе спасен в последната минута с участието на доста българи, които това лято загърбиха Гърция и Турция.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Цигарите поскъпват с 30 ст. от 2016 г.", пише в. "Стандарт"
Цигарите ще поскъпнат с около 30 ст. на кутия от началото на 2016 г. Приетият в края на 2014 г. график за достигане на минималните за ЕС нива на акцизите предвижда минималният налог за цигарите да се повиши от 148 лв. на 161 лв. за 1000 къса. Като се прибави и ДДС, дължимите налози за една кутия ще се увеличат с над 30 ст. В момента в Министерството на финансите обаче обсъждат каква да бъде структурата на акциза, така че относително да се запазят цените на ниския клас цигари. А целта е да не се стимулира търсенето на контрабандни цигари. Акцизът за цигарите сега е твърда ставка от 101 лв. на 1000 къса плюс 23% от продажната цена, а приетият вече график предвижда от 2016 г. да стане 101 лв. плюс 25% от цената. За да се задържи поскъпването на евтините цигари, трябва да се даде по-голяма тежест на тази част от акциза, която е процент от цената.
Прочети още от в. "Стандарт"