"Притежавайки 1 трлн. долара валутни резерви, и икономически растеж от над 10%, Китай е обект на завист от цял свят", това пише д-р Марк Скусън икономист в колежа Ролинс.

Последното му пътуване до азиатската страна потвърждава, че страната се стреми да поддържа икономическия си разцвет в навечерието на най-голямото и грандиозно спортно събитие, което историята ще помни, а именно Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Д-р Скусън отбелязва няколко сериозни проблема пред страната, за които ако не се вземат нужните мерки, перспективите пред Китай няма да са  толкова добри. Според него, азиатската страна ще се изправи пред 4 проблема, които ако бъдат „изпуснати" могат да ескалират и буквално да унищожат всичко съградено от страната до сега.

Първата трудност е голямата разлика между прираста на доходите в градските части и тези в провинцията. Китайците от градовете печелят два до три пъти повече отколкото тези в селата. Като резултат десетки милиони фермери изоставят къщите си в провинцията и търсят по-добър живот в градовете. Правителството се опитва да помогне като застроява градските части с все по-високи жилищни сгради, но това едва ли ще даде резултат.

Вторият сериозен проблем е потенциална финансова криза. Около 70% от банките в Китай имат проблеми с лошите заеми, които са отпускали. Китайските капиталови пазари не се представят задоволително след пазарния крах от 2001-04. Ако всички тези фактори се струпат, а повечето от инвестициите се окажат "кухи", Китай ще бъде изправен пред нова финансова катастрофа, като валутните резерви от $1 трлн. няма да са от голяма полза. Азиатската страна буквално за няколко месеца ще се раздели със силния си ръст на БВП и положителен търговски баланс.

Третият проблем е липсата на отчетност от страна на държавните институции и агенции. След десетилетия комунистическо управление под ръководството на Мао, неуважението към частната собственост е станало нещо нормално в по-голямата част от Китай, тъй като няма и ясно установени закони за това. Ако правителствен орган реши да засее ориз на нечие парче земя, просто го прави и никой не задава въпроси.

Последният проблем е свързан с геополитика. Растящият китайски национализъм може да дестабилизира района ако се стигне до ескалация на политическите „търкания" с Япония и Тайван. За щастие бързото развитие на търговията и инвестициите между трите държави би обезкуражило подобен конфликт. Така или иначе голямото разширяване на военния комплекс на Пекин е сериозна тема за размисъл.