Българска фондова борса прие свой Кодекс на корпоративното управление, става ясно от сайта на финансовата институция.

Новият Кодекс за корпоративно управление е съобразен с основните принципи, залегнали в международни и национално признати стандарти за добро корпоративно управление, както и с Принципите за корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

С приемането на настоящия Кодекс БФБ се стреми да увеличи доверието на националните и международните инвеститори, и широката публика като цяло, в управлението и надзора на дружествата, търгувани на борсата.

Това институцията ще достигне като осигури прозрачност и разбираемост на системите на корпоративно управление на публичните дружества в България.

Съобразяването и прилагането на основните принципи, заложени в настоящия Кодекс e задължително за дружествата, които се търгуват, или искат да бъдат допуснати за търговия на "Официален пазар", а за останалите пазарни сегменти - е препоръчително.

Прилагането на настоящия Кодекс предполага изготвянето на програма за добро корпоративно управление, в която са инкорпорирани основните принципи, залегнали в Кодекса.

Във връзка с прилагането на настоящия Кодекс, борсата разработва и приема Етичен кодекс на поведение на своите служители.

В случай, че дружество не е приложило в цялост или е приложило частично някой от принципите и препоръките в настоящия Кодекс, то трябва да разкрие информация за това в приетата Програма за добро корпоративно управление, както и да изложи мотивите и причините за това.