Повишен е интересът на сърбите да сключват брак с българки, заради членството на България в ЕС и възможността за бързо придобиване на статут на европеец, пишат белградските медии, цитирани от БНР.

Жителите на Тимошкия район, намиращ се в Източна Сърбия, проявяват все повече интерес за сключване на бракове с граждани от България и Румъния, като любопитна подробност е, че жителите на Зайчар, Източна Сърбия, предпочитат българките пред румънките.

Служителят на гражданското отделение в общината Неда Данкович заявила, че в района са се появили посредници за организирането на сватби с български граждани, които срещу определено възнаграждение им казвали какви документи са им необходими.

От 265 сключени брака в Зайчар през миналата година 10% са с чужденци.

В последно време в района на Зайчар се е повишил и интересът за получаване на българско гражданство на базата на роднински връзки.

Белградско издание съобщава още, че ако фиктивните бракове с швейцарец или германец струват между 5-15 хиляди евро, то подобен брак с български гражданин струва доста по-евтино.

Неофициално се лансира средната сума от 5000 лева, която варира само в зависимост от скоростта за сключване на брака и уговорката за неговата продължителност.

Желаещите да прескочат нароилите се посреднически сръбски агенции и комисионната за намирането на булка, щурмуват агресивно българските сайтове за запознанства, където запознати твърдят, че се разчита на близостта на езика и почти идентичния манталитет.