"Бизнесът търси най-много технолози и психолози" е водещo заглавиe на в. "Сега"
В следващите 5 години ще се повишат нуждите на икономиката от специалисти по биотехнологии, хранителни и химични технологии, от психолози. ИТ технологиите и програмирането ще запазят лидерските си позиции и специалистите по компютърна и комуникационна техника ще бъдат все по-търсени. Това са очакванията на работодателите, анкетирани в рамките на новия рейтинг на висшите училища. В него за втора година се включва прогноза на бизнеса каква нужда от специалисти се очаква в следващите няколко години.

Най-търсените в следващите 5 години се очаква да бъдат висшистите в областта на биотехнологиите. 60% от анкетираните работодатели очакват да се увеличи нуждата от кадри именно в това професионално направление. Интерес ще има и за специалисти по хранителни и химични технологии. Такива са очакванията съответно на 55.54% и 53.75% от мениджърите, анкетирани за двете професионални направления.
Подемът на най-успешните професионални направления няма да забавя темпо, показват още прогнозите. 52.04% от работодателите очакват да се повиши нуждата от кадри за компютърна и комуникационна техника, а според 51.46 на сто ще се увеличава търсенето и на завършили медицина. Всеки втори смята, че ще се повишат нуждите от специалисти в областите енергетика, туризъм и машинно инженерство, показват още данните от рейтинга.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"10 000 лева заплата в „Южен поток България", дружеството продължава да работи" е заглавиe от в. "Труд"
10 хил. лв. е средната заплата в „Южен поток" България, а минималното възнаграждение за специалисти е 4000 лв. Това става ясно от справка в търговския регистър. Компанията беше създадена за изграждането на газопровода през българска територия. Въпреки че проектът е спрян, фирмата продължава да работи и да харчи пари за заплати.
Руският президент Владимир Путин обяви край на проекта още в началото на декември, а шефът на „Газпром" Алексей Милер каза, че ще пренасочи транзита от Украйна през Турция. От българското енергийно министерство обаче твърдят, че все още няма окончателен край на проекта и проектната компания „Южен поток България" продължава подготовката за изграждането на тръбата.
По подобен начин функционира и проектната компания за изграждане на спрения преди четири години руско-българско-гръцки нефтопровод Бургас-Александруполис. Справка в Търговския регистър показва, че и тази компания работи и трупа разходи от 712 хил. лева за 2013 г., въпреки решението на правителствено ниво за спирането на проекта. За сравнение проектната компания за изграждане на газопровода „Набуко", който се провали преди година и половина, вече е в ликвидация.
Прочети още от в. "Труд"

"Бойко поиска дама президент", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Жена за президент поиска премиерът Бойко Борисов по време на Общото събрание на дамската организация на ГЕРБ. "Премиер жена сме имали, но президент не сме имали", каза той на форума в зала 6 на НДК. "Нямахме председател на парламента жена - сега имаме два мандата. Нямахме кмет на София - сега имаме два мандата. Защо не се напънем и на тия избори да сложим една жена президент", предложи Борисов. Той бе категоричен, че ГЕРБ имат достатъчно фигури, които могат да обсъждат.
"Погледнете на постовете, на които имаме жени - ние просто нямаме по-добър мъж за тях. И да искаме, не можем да намерим", каза той. Генерала похвали трите дами, които водиха преговорите за кабинет - Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева. "Всички си мислят, че ако аз и Цветанов бяхме преговаряли за коалиционните споразумения, сме щели да бъдем по-твърди и строги. Абсолютни глупости! Трите свършиха огромна работа и нашите приятели в коалицията вече си мечтаят да си говорят с мен", каза още Борисов. И отсече: "Така че нашите жени са си заслужили местата". След изказването на премиера сред дамите веднага се заговори, че най-вероятната кандидатура за президент ще е тази на сегашния кмет на София Йорданка Фандъкова. На форума присъстваше председателят на ЕНП-Жени Дорис Пак, която стана почетен член на Жени-ГЕРБ.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Лихвари изнудват жертви по обяви за търгове" четем на първа страница във в. "Монитор"
Лихвари, представящи се за небанкови кредитни институции, преглеждат обявите за пуснато на търг имущество на длъжници и предлагат на собствениците му да си го върнат с помощта на заем. Уловката е, че фирмите за кредити всъщност обещават заемите срещу много висока лихва, която повторно набутва длъжника.
Схемата е много проста, но напоследък са засечени няколко подобни случая от разследващите. Когато длъжник закъса с вноските си по кредит се стига до това ЧСИ да опише колата или имота му, за да се разплати с банката. Това имущество се пуска на публични търгове, информация, за които има в интернет. От страницата на ЧСИ лихварите виждат цялото постановление за публичната продан, в което са написани и имената на длъжника. Много често той е определян за пазител на имота или колата, докато трае търгът за продаването є. Затова в постановлението е написан и телефонният номер на длъжника, който е длъжен да позволява огледи на бъдещите купувачи.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Опашки пред лифта гонят скиори от Банско", пише в. „24 часа"
Километрични опашки пред началната станция на кабинковия лифт гонят туристите от Банско. Сериозният проблем е вече от 6-7 г. и досега не е намерил решение, което всъщност е елементарно и се свежда до изграждане на втора кабинкова линия.
"Сагата с протести и контрапротести, срещи с еколози, министри, общественост, бизнес, спортисти, експерти и кой ли не продължава вече толкова години. Дискусиите около "Южен поток" и АЕЦ "Белене" като че ли са по-малко, отколкото тези за една въжена линия. Направихме я едва ли не проблем номер 1 на държавата, все едно, че ще се строи ядрен реактор", коментират възмутени жители на Банско. И никой от отговорните държавни органи не дава отговор ще има ли втора кабинкова линия и кога.
Пред двата входа на лифта всяка сутрин настава истинско стълпотворение. Капацитетът на линията е около 2000 души на час. Желаещите да карат ски в Банско обаче са поне няколко пъти повече. Опашките се вият до безкрай.
Единственият по-спокоен ден е трансферният - събота. Тогава изтичат седмичните пакети за почивка и сутринта групите си тръгват. Новите пък идват в ранния следобед и туристите тогава се настаняват в хотелите. В другите дни от седмицата потокът е голям.
Прочети още от в. „24 часа"

"Политическата несигурност в Гърция доведе до теглене на депозити", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Несигурността от изхода в предстоящите в неделя избори в Гърция вече има и ефект върху финансовата система на страната. Спестители започнаха активно теглене на депозити - със 7 млрд. евро са се стопили влоговете през декември и януари според медийни публикации. Това пък доведе до първите две банки, които търсят ликвидност от държавата. Става въпрос за третата и четвъртата по големина финансови институции в страната - Eurobank (собственик на българската Пощенска банка) и Alpha Bank (оперира в България чрез клон), съобщиха световните агенции.
Двете системно важни банки са отправили искания към централната банка на страната за подкрепа с извънредна ликвидност чрез т.нар. система Emergency Liquidity Assistance (ELA), съобщи местното издание Kathimerini. Молбите на Eurobank и Alpha Bank са отправени в четвъртък и ще бъдат разгледани от Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда, а в следващите дни се очаква подобни искания да отправят и други гръцки банки. Според Kathimerini в петък и Piraeus Bank е поискала ликвидност, но нито една друга световна медиа не потвърждава новината.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Държавата си играе на "сляпа баба" с пенсиите", пише в. "Сега"
Държавната пенсионна система е фалирала и не може да бъде реанимирана. Всички приказки, че само пенсиите от НОИ са сигурни и гарантирани, са политически басни и синдикални залъгалки. Те се опитват да ни убедят, че е възможна държавна преразпределителна система, която ще се пълни от по-малко от 1 милион работещи в частния сектор, а милиони пенсионери ще получават високи пенсии. Който вярва, че това е постижимо, не е наивник, а глупак.

Проблемите на разходопокривната система са генетични. Когато Бисмарк я въвежда в Германия в края на ХIХ век, на трима пенсионери са се падали по 100 работещи. При това средната продължителност на живот тогава е била 45 години, а правото на пенсия се е придобивало при навършване на... 65 години.
Прочети още от в. "Сега"

„"Уорли Парсънс" съди НЕК за 54 млн. евро", пише в. "Капитал Daily"
Арбитражното дело, заведено от "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" срещу Националната електрическа компания (НЕК), е на стойност 54 млн. евро. Това стана ясно от изказване на зам.-министърa на енергетиката Антон Павлов пред енергийната комисия в парламента. Информацията бе оповестена във връзка с обсъждането на предложението на "Атака" за възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене".
Както "Капитал Daily" вече писа, въпросното арбитражно дело е заведено преди малко повече от половин година. Според Богомил Манчев, който е основен акционер в "Риск инженеринг", която беше подизпълнител на "Уорли Парсънс" като консултант на проекта "Белене", причина за делото е едностранното прекратяване на договора за архитект-инженер от страна на НЕК. По думите на Манчев става въпрос за суми, които не са били изплатени на "Уорли Парсънс" от март 2012 до октомври 2013 г. Това е периодът от решението на правителството да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене" до официалното прекратяване на договора с "Уорли Парсънс" на 7 октомври 2013 г. Както Манчев многократно е твърдял, решението на правителството не е достатъчно, за да спре изпълнението на проекта, което реално е продължило до октомври 2013 г. Едва тогава НЕК са изпратили писмо до архитект-инженера, с което го уведомяват, че прекратяват договора по нецелесъобразност. Според Манчев НЕК са отхвърлили предложението на "Уорли Парсънс" за извънсъдебно споразумение.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Пътуваме с 20% по-тънко до зимните курорти", четем във в. "Монитор"
Поевтиняването на бензина направи пътуването до зимните курорти с 20% по-тънко. Изчисления на "Монитор" показаха, че 150-те километра от София до Банско с лек автомобил, който харчи 8 литра на 100 км, ще глътне 12 литра. По средна цена на горивата в момента, която е от порядъка на 1,90 лв., това прави 23 лв. Ако в колата пътуват четирима човека, то на всеки до Банско ще се хване малко под 6 лв. в едната посока и 11,50 лв. в двете посоки.
В момента след последното поевтиняване миналия петък най-масовият бензин А-95 се предлага на различните вериги бензиностанции
на цени от 1,88 лв. до 1,93 лв.
Спрямо най-ниската цена това е намаление с 40 стотинки за литър само в рамките на един месец. Това означава, че само за месец воаяжът с кола до Банско е паднал с 4,80 лв. в едната посока. И макар като сума това да не изглежда сериозно, в проценти намалението е с над 17 на сто.
За под 11 лв. пък стига лека кола с аналогичен разход от София до Пампорово. Дотам тя изгаря 5,6 литра. Икономията в сравнение с месец по-рано е около 2,50 лв.
Естествено, колкото е по-дълго разстоянието, толкова повече се пести. За изминаване на 228-те километра от столицата до другия голям ски курорт Пампорово са необходими малко над 18 литра бензин в едната посока при същия среден разход от 8 л на 100 км. В пари това прави 34 лв. в едната посока или 68 лв. в двете. Ико¬номията пък стига 15 лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Литва успя да въведе еврото без скок на цените, наред е България", пише в. „24 часа"
Въвеждането на еврото се счита за последния етап на европейската интеграция на една страна след членството и влизането в Шенген. Еврозоната е най-елитният клуб на богатите и влизането в нея е стремеж на всяка държава.
Включително и на България, както стана ясно от изявление, направено от финансовия министър Владислав Горанов в столицата на Литва Вилнюс. Той бе там, за да присъства на последната крачка от въвеждането на еврото в прибалтийската страна - забраната за използване на местната валута литас в търговската мрежа.
Горанов бе единственият финансов министър на страна извън еврозоната, който бе поканен на срещата на високо равнище. И това според хора от Европейската комисия, участвали в разговорите, е знак, че следващата страна, която трябва да се присъедини и да приеме еврото, е България.
Оттук нататък следват преговори с 19-те страни от еврозоната, за да бъдем допуснати до подготвителния механизъм ERM 2.
Всъщност Литва може да служи като учебник за България как се въвежда еврото от една небогата страна, без това да носи ценови шок и обедняване на хората, познати от въвеждането на общата валута в Гърция например. Литва е и доста по-близо до България като стандарт със средна заплата от 690 евро срещу 1200 евро в Гърция. В България средната заплата е около 430 евро.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"За 25 години: Дългът на Живков остана 11 млрд.", пише в. "Стандарт"
За близо 25 години демокрация размерът на държавния дълг на България остава почти без промяна. Наследеният външен дълг от времето на социализма и управлението на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков се оценява на около 10,5 млрд. долара в края на 1989 г. Близо 25 години по-късно, след като на 15 януари бяха погасени глобалните облигации с номинал 1,086 млрд. долара, размерът на държавния дълг отново е 10,5 млрд., но вече изчислен в евро, а не в долари. За да се стигне до това, огромна роля изиграват няколко сделки по външния дълг през годините, които водят до редуциране на размера му.
В края на 80-те години дълговете на България почти се утрояват и от 4 млрд. долара през 1985 г. достигат 11,2 млрд. долара през 1990 г. По това време обаче страната има и вземания по правителствени кредити в несоциалистическа валута за около 2 млрд. долара. Предстоящите през 1990 г. плащания по външния дълг на страната са 3,09 млрд. долара. Валутните резерви на БНБ към края на 1989 г. са малко над 1 млрд. долара, а БВП на страната е над 10 млрд. долара. В тези условия правителството на Андрей Луканов е принудено през март 1990 г. да наложи мораториум на плащанията по външния дълг. Така страната се изолира от световните финансови и капиталови пазари, а единственият източник на международни финансови ресурси остават МВФ и СБ. Заради спешната нужда от пари в бюджета през 1990 г. са пуснати и първите за годините след демократичните промени държавни ценни книжа на вътрешния пазар в страната. След това след дълги преговори се стига до първия стендбай заем от МВФ, който е подписан през февруари 1991 г. А за да получи пари от МВФ, страната се ангажира да провежда реформи, които да стабилизират икономиката й.
Прочети още от в. "Стандарт"