Концесионният договор за почистване на столицата с фирма „Новера" е прекратен.

Това се казва в изпратено до медиите съобщение от столична община.

В него се посочва, че кметът на София Бойко Борисов е изпратил едностранни предизвестия до изпълнителните директори на ДИТЦ ЕАД и „Чистота-София" АД, с което ги уведомява, че договорите се прекратяват поради системното им неизпълнение, съобщава news.bg. 

Прекратяването влиза в сила в момента на получаване на едностранните предизвестия от двете фирми, се казва още в съобщението.

По думите на столичния градоначалник Бойко Борисов „Новера" е изпълнила политическата си поръка. Целта според него е темата за боклука да отклони вниманието на столичани от свършеното от общината.

Седем дни се опитвахме да не допуснем тази гледка, коментира кметът относно препълнените кофи с боклук.

Той обясни, че се водят преговори с няколко фирми, за да се нормализира снегопочистването и извозването на боклука.

Припомняме, вчера Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве предупреди, че проблемите със сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци в столицата носят потенциален риск от възникване и разпространение на заразни заболявания.

В спора за непочистените улици се намеси и премиерът Станишев. Той коментира, че възможно държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".

Поредната криза с отпадъците започна, след като почистващата фирма "Новера" отново спря да работи и от миналия петък градът потъна в отпадъци. Кметът Бойко Борисов заплаши, че ще прекрати предсрочно договорите на "Новера", които са до 2014 г., а администрацията раздаде "на пожар" чистенето на осем фирми, които да отменят временно "Новера".

Кои са фирмите и каква е тяхната история, обобщава „Дневник"

"Новера"
От 2007 г. "Новера" е собственик на чистачите "Волф 96", ДИТЦ и "Чистота - София", които придоби от Румен Гайтански-Вълка. Доскоро дружествата изхвърляха боклуците на целия град, но договорът на "Волф 96" за пет от районите изтече в края на февруари.

Собственик на "Новера" чрез свои фирми е "Екуест инвестмънт болканс", който беше 100% собственост на британския фонд "Екуест партнърс". Към началото на тази година основни акционери в "Екуест инвестмънтс болканс" са Държавният фонд на Султаната Оман (32.2%) и "Каирос инвестмънт мениджмънт" (20.5%).

Сред акционерите са още застрахователната компания "Уника" с малко над 5% и Георги Крумов, който в края на февруари отново стана генерален директор на "Екуест инвестмънтс болканс".

Държавният фонд на Султаната Оман наскоро стана собственик на част от капитала на Корпоративна търговска банка. Шефът на надзорния съвет на банката Цветан Василев е съдружник с Ирена Кръстева, собственик на вестниците "Монитор", "Политика", "Телеграф", "Експрес".

Оманският фонд държи мажоритарен дял и в проекта "Супер Боровец".В последните няколко месеца кметът Борисов твърди, че Румен Гайтански не е излизал от бизнеса. Не е тайна, че Вълка притежава базата, която "Новера" използва за камионите си, и е имал консултантски договор с фирмата.

Кметът обвинява фирмата и в близки отношения с БСП. Съветници от ГЕРБ твърдят, че "Новера" е взела чистенето в София след среща между премиера Сергей Станишев и Георги Крумов. От БСП отхвърлят обвиненията и припомнят хвалбите на Борисов как е изгонил Вълка, когато "Новера" и "Екуест" смениха Гайтански.

"Титан-АС"
Междувременно в бизнеса с боклука в столицата влязоха нови играчи. От 1 март консорциумът "Титан Чистота София" обслужва районите "Витоша" и "Младост", а от сряда помага в извозването на отпадъците от още три общини. Консорциумът е изграден около фирми на "Титан-АС", собственост на Иво Иванов и Димитър Борисов.

Освен в София "Титан-АС" чисти около 40 града в страната. Бизнесът на Иванов и Борисов тръгва от Варна. Наскоро те купиха пловдивската почистваща фирма "Еко глобал", към която интерес имаше Васил Божков. Двамата са на път да финализират и сделката за футболния клуб ЦСКА. Искат да разширят дейността си в Катар и Кувейт. Собствениците на "Титан-АС" развиват и бизнес с недвижими имоти.

Тяхната "ББТ проджектс" направи проекта за екоселище край черноморското с. Бяла, готвен от британския архитект Норман Фостър и брата на премиера Сергей Станишев - Григорий. Кметът Борисов неведнъж е намеквал, че зад "Титан-АС" стои БСП. Социалистите, както и собствениците на фирмата отричат.

В чистенето на София Иво Иванов и Димитър Борисов си партнират с братята Кирил и Георги Домусчиеви, които чрез свои фирми държат 35% от консорциума. Домусчиеви приватизираха Български морски флот и "Биовет". Техен е проектът за строеж на небостъргач на мястото на бившия завод "Балканкар Средец".

"Заубермахер"
Империята на "Титан-АС" участва в почти всички обществени поръчки за сметосъбиране в страната. Неин основен противник в борбата за боклука е българският клон на австрийската "Заубермахер". Двете компании се сблъскаха и в конкурса за чистенето на петте района в София.

Той първо беше спечелен от "Заубермахер", но съветниците от БСП обвиниха ръководството на общината в нагласен конкурс. "Титан-АС" обжалва и до подписване на договор с австрийската компания не се стигна. "Заубермахер" загуби от "Титан АС" и в Горна Оряховица.

Австрийците, които в Европа обслужват 1600 общини, чистят в Карнобат. В България фирмата е партньор на организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки "Екобулпак", която получи в сряда четири квартала в София.

АЕС-Х и Красимир Арсов
След провала на поръчката за петте района на сцената се появиха други двама играчи - общинската фирма "Чистота-Искър" и нейният подизпълнител АЕС-Х. Двете дружества помагат активно на общината при справянето с последните боклучени кризи. Според регистрите собственик в АЕС-Х е 24-годишната Ина - дъщеря на бившия общинар и "баща" на концесията за чистотата в София Красимир Арсов.

Той беше шеф на общинското предприятие за чистене, което после приватизира и превърна в част от фирмите на Румен Гайтански. Арсов е бивш съдружник на Павел Граматиков, шеф на общинската фирма "Чистота - Искър".

Заради бизнес отношенията между двамата кметът обяви, че ще направи проверка за конфликт на интереси, от която все още няма резултат. От 1 март АЕС-Х пое самостоятелно чистенето в кв. "Люлин" и "Триадица" като подизпълнител на "Чистота - Искър".