Британската нефтена компания British Petroleum възобновява работата си в Либия след 33 години отсъствие в страната, съобщава РИА Новости.

Във вторник ръководството на компанията е потвърдило намерението си да се върне за разработване на либийски находища на нефт и газ. Това заявление е съвпаднало със срока на посещението на премиер-министъра на Великобритания Тони Блеър в африканската страна.

Миналият път когато Блеър бе на гости на полковник Муамар Кадафи, през март 2004, бе обявено връщането в Либия на другия британски и холандски петролен гигант - Royal Dutch/Shell.

Отношенията между Британия и Либия се подобриха, след като Триполи официално обяви за отказа си от разработване на оръжия за масово унищожаване, припомня руската медия.

В навечерието на настоящото пътуване на Тони Блеър в Северна Африка, прес-секретарят на премиера е съобщил за журналистите, че „сега започва развитието на икономическите връзки с Либия, които са изключително важни".  „Ето затова такива компании като BP могат да се връщат в страната".

По някои данни, през 2005 тогавашният шеф на ВР лорд Джон Браун е направил секретна визита в страната за преговори за възстановяване на бизнеса на неговата компания в Либия.

Първите находища на нефт в Либия бяха открити в края на 1950-те, а в средата на 70-те тя стана един от световните лидери по производство на нефт. През 1974 нефтеният отрасъл бе национализиран и западните компании трябваше да се изтеглят от страната, включително и British Petroleum.

Сега британските мегаконцерни отново се приближават към разработването на либийски находища на нефт, тъй като петролът в тази страна е висококачествен и при това с доста ниска себестойност.

В края на миналата година няколко чуждестранни компании, в т.ч. и руските „Татнефть" и Газпром, а също и компании от Китай, Канада и Германия, получиха концесии за разработка на редица находища на нефт и газ в Либия.