Компанията British Petroleum заяви, че в близко време ще завърши преговорите по продажбата на своя дял в Каспийския консорциум, пише Газета.ру. Компанията ще преговаря със своите партньори  - «ЛУКойлом» и Kazakhstan Pipeline Ventures. С тези фирми ВР е създала съвместно предприятие и чрез него притежава 6,9% от капитала на консорциума.

Продажбата на акции на ВР не е неочаквана, този въпрос с обсъжда вече два месеца, разказва анализаторът Наталия Милчакова. По нейна оценка пакетът от акции на British Petroleum може да струва 500-700 милиона долара. Мощността на тръбопроводната система трябва да се увеличи до 2012 година.

Руската „Лукойл" вече обяви, че ще разгледа възможността за покупка на дела на британската компания. По-рано Вагит Алекперов заяви, че не изключва покупката на акциите на британската фирма на разумна цена.

Султанството Оман също обмисля да продаде частта си в консорциума.

Ако Русия закупи и дела на Оман, и дела на ВР ще притежава 37,9 на сто от консорциума. По този начин Русия постепенно ще увеличи влиянието си в Казахстан.

Според мен никой не иска да купува дяловете на ВР и на Оман, освен ако няма политическо поръчение свише, а на върха също изучават ситуацията, твърди Наталия Милчакова.