Жители на Банско охотно продават бащини земи давайки мило и драго да заменят обзавеждането в соц стил с модерни гарнитури и бързи коли.

Подобна е ситуацията  и в останалите планински курорти както и по Черноморието, където чужденци масово купуват втори жилища и земеделски земи на цени от по 250 евро за квадратен метър. Там, където само преди година едва ли можеше да се изтъргуват за повече от 20 евро.

Но всяко нещо си има цена. Малкото градче с калдъръмени улички и старинна архетектура, което през 80-те беше известно най-вече сред руските скиори и планинари, е станало напълно неузнаваемо.

Сега то е наблъскано с бетонни хотели. Пътищата са в окаяно състояние, цялостната инфраструктурата е лоша, а водните ресурси са на изчерпване.
Хиляди допотопни камиони мъкнат бетонните блокове и тухли към новите райони на разрастващия се курорт. Гледката към планинските склонове едвам се вижда от прах и гигантски кранове.

Разрастваща се корупция

Това което се случва с Банско е красноречив пример за горчивите последици от бума в недвижимите имоти навсякъде в планинските курорти и нашето Черноморие. Там където фирмените апетити растат необуздани от законите за защитата на околната среда.

Обещанията за високи печалби у нас след влизането ни в ЕС привлякоха хиляди инвеститори от Англия, Ирландия и Русия, които купиха имоти на цени близки до тези в Испания или Франция.

Брокери на недвижими имоти в Банско твърдят, че много от купувачите се пазарят през интернет и дори не са стъпвали в бъдещите си владения.

От ЕС неколкократно са ни критикували заради неефективни мерки и липса на по-сериозни действия по проблема.

Кметът на Банско например, който издаде над 400 разрешения за стореж в района, трябваше да наложи мораториум над сроителството заради липсата на подходяща инфраструктура.

Припомняме за инцидента, когато над 130 чужденци бяха евакуирани при рухването на новопостроен хотел в Слънчев бряг през септември. Още един хотелиер хукнал да гони бързата печалба за сметка на калпаво строителство.

Погледи насочени към природните паркове

Бумът в недвижимите имоти обаче не свършва дотук. Сега всички погледи са насочени към природните паркове, които по закон са защитени зони. Но очевидно не за дълго.

На всички е ясно, че половината от ски съоръженията и пистите в Банско са нелегално построени. Няколко правителства едно след друго обещаваха, че ще изравнят със земята незоконно построените сгради, но на практика не сме чули за нито един такъв акт.