Без напрежение започна първият референдум в новата история на България. Днес големият въпрос в Бургас е "Одобрявате ли изграждането на петролопровода ‘Бургас - Александруполис' с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?" и отговорът е категоричен -  „Да" или „Не".    


Според Закона за допитване до гражданите, за да бъде референдумът легален, трябва да са гласували повече от половината, имащи право на глас, което в Бургас означава поне 94 387 души плюс 1, от общо 188 774 граждани.    

Кметът на Бургас Димитър Николов гласува рано сутринта в бургаската професионална гимназия по автотранспорт. Според информационна агенция „Фокус" към момента избирателната активност e ниска.   

Интересна е целта на гласуването. При вече сключен договор, според специалисти, е невъзможно да се въздейства върху решението на правителството дали такъв петролопровод трябва да се изгради и той да минава през Бургас. От 280 км. тръбопровод, 155 км. ще минават през българска територия.

Акцентът на референдума не е само в това, а и в самата възможност гражданите да покажат своята оценка за случващото се: „Да" или „Не", т.е. може да се говори за зараждане на гражданско общество у нас. И данните на социологическите агенции говорят за това - според „Алфа рисърч" повече от половината от бургазлии са готови да отидат и да гласуват.   

Скептиците биха контрирали идеята за референдума с факта, че той няма нищо да промени и че като цяло информацията за петролопровода е малко. Не е ясно кой ще носи отговорност за здравето на хората и чистотата на природата, още повече, че в Бургас и околните селища се развива и туризъм.    

Изглежда не са съвсем ясни и ползите за Бургас от петролопровода. За световния морски транспорт ще бъдат спечелени около $1 млрд. заради избягване на задръстванията по „игленото" трасе Босфор, но колко от тази сума ще отидат за бургазлии?

В същото време се оказва, че петролопроводът не е най-опасното съоръжение в Бургас. „Лукойл Нефтохим" - Бургас има потенциал на много по-мощен замърсител.    

Другата страна на референдума е въпросът на кого предпочита да бъде съюзник бургаският (а защо не и българският) гражданин: на запада или на Русия. Строителството на тръбата „Бургас - Александруполис" може да започне още в рамките на 6 месеца и да завърши за година и половина (тоест още към началото на 2010 г.), но западът и особено САЩ се притесняват от енергийна свръх - зависимост от Русия.