"Бюджетът закъса със събирането на ДДС и акцизи ", съобщава от първа страница в. "Сега"

Въпреки клетвите на финансовия министър, че държавата е в добро фискално здраве, последните данни за изпълнението на бюджета говорят друго. Приходите от ДДС и акцизи сериозно изостават, а при постъпленията от преките данъци има незначителен ръст спрямо критичната 2010 г.
За първите 6 месеца на годината в хазната са влезли общо 4.6 млрд. лв. от ДДС и акцизи. Това е 45% от програмата за годината. Именно косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва, че все още няма раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат от потребителите. Икономистите обясняват, че обикновено над 55% от постъпленията от ДДС и акциз влизат в хазната до средата на годината, а наваксването след този период е по-скоро в сферата на пожеланията.
Постъпленията само от ДДС са в размер на 2.9 млрд. лв., а данъчните ще трябва да съберат още 3.6 млрд. лв., за да изпълнят плана. Въпреки че шефът на митниците Ваньо Танов се похвали, че за първите четири месеца на годината са събрали общо с 380 млн. лв. повече, отколкото през 2010 г., сравнението на двата отчетни периода не е коректно. Миналата година беше отчетен драстичен спад, а постъпленията бяха едва 37% от заложените в разчетите. Сега събраните акцизи са 1.7 млрд. лв., което е само 45% от планираните до края на годината.
.
Прочети още от статията на в. "Сега"

" Ще работи ли временно "Лукойл" зависи от съда", извежда на първа страница Дневник"


Ще продължи ли да работи "Лукойл Нефтохим" ("Лукойл") вече зависи от съда. Много вероятно е компанията да запази временно лицензите си, докато се решава по същество правилно ли са отнети или не.

Това развитие беше прогнозирано като най-вероятен сценарий, но днес се потвърди, след като стана ясно, че:
- "Лукойл" е обжалвал решението на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнетите лицензи

- Софийският административен съд реши да спре предварителното изпълнение на решението на Танов, т.е. спря отнемането на лиценза

- Митниците ще се възползват от законното си право да обжалват решението на административния съд, потвърдиха от агенцията

- Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да се произнесе по жалбата на митниците вероятно в началото на следващата седмица

- "Лукойл" юридически е без лиценз, докато ВАС вземе решение, но практически рафинерията не е спряла все още работа, защото това изисквало технологично време, обясняват от компанията, т.е. тя много бързо ще се върне в ритъм, ако върховните съдии потвърдят решението на колегите си

- Спорът по същество законно ли са отнети лицензите ще започне да се решава от 31 август, когато е насрочено първото дело. То може да се продължи с месеци и рафинерията да продължи да работи през това време.

Прочети още от статията на в"Дневник"


"5 ваканции и сесия през новата учебна година" , четем на първа страница на в. "Монитор"

5 ваканции и подобна на студентската концентрирана сесия за външно оценяване и матури очакват учениците през предстоящата учебна година. Това става ясно от проекта за заповед на просветното министерство за определяне на учебното време през 2011/2012 учебна година.
Изненадата за учениците са многобройните ваканции. На практика само през март ще се ходи на училище плътно всеки делничен ден. През останалите месеци класовете ще очакват с нетърпение дните за отдих, отпуснати от министерството на образованието. Учебната година ще започне по традиция на 15 септември. В края на втория училищен месец
ЗАПОЧВА ПЪРВАТА ВАКАНЦИЯ - ЕСЕННАТА
Новата ваканция ще донесе весело настроение в школата в последната седмица на октомври и първата на ноември. Учениците ще запразнят на 29 октомври в събота и ще се върнат по чиновете в сряда на 2 ноември.
Коледната ваканция започва по традиция на Бъдни вечер - 24 май. Просветното министерство удовлетвори желанията на протестиращите ученици за по-дълга почивка покрай новогодишните празници. Тази година след Коледа децата могат да си направят планове за 16 дни напред, защото първият учебен час за 2012 г. ще бъде чак на 9 януари.
Още следващия месец учителите разпускат школските редици за втора ваканция през зимата - от 23 до 29 февруари. Пролетната ваканция е насрочена след първата седмица на април. За всички ученици без абитуриентите почивката настъпва на 7-и и приключва на 16 април. Дванайсетокласниците ще почиват символично по Великден - само от 12 до 16 април.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Русия не отстъпва в спора с НЕК, подготвят и нови искове ", четем на първа страница на в. "Класа".

Руската компания „Атомстройекспорт" няма да оттегли иска си срещу НЕК за строителството на АЕЦ „Белене". Това съобщи вчера руската агенция „Росбалт", цитирайки свои източници. От компанията, която е изпълнител на проекта, започнаха съдебен спор с НЕК заради неплатени 58 млн. евро за извършени дейности. Руската компания е в недоумение от изказванията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В края на миналата седмица той заяви, че е дал срок на „Атомстройекспорт" да оттеглят иска си към НЕК до понеделник. В противен случай българската компания е подготвила контраиск срещу Русия за 61 млн. евро. Искът на НЕК е заради неплатеното докрай старо оборудване, което бе закупено от „Атомстройекспорт". Предложението на министър Трайков бе да се приспаднат плащанията от двете страни, за да се разреши казусът. Спорът между двете компании ще се води пред Парижкия арбитражен съд. Според техническия консултант на проекта Богомил Манчев съдебните спорове няма да повлияят върху преговорите за проекта.
Освен този спор руската страна е подготвила и още искове срещу НЕК заради забавянето в строителството на АЕЦ „Белене", твърди източник от „Атомстройекспорт", цитиран от руския информационен портал „Финмаркет". В края на март бившият директор на НЕК Красимир Първанов обясни, че от компанията са изпратили писмо до НЕК с намерението да заведат иск за близо 1 млрд. евро.

Прочети още от статията на в. "Класа"

 

"Такса смет е незаконна", пише на първа страница в. "Стандарт"


Начинът, по който се определя такса смет, е незаконен, постанови Административният съд на София. Такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук.
Системата за определяне на такса смет в София е уредена с Наредба за таксите и цените за услуги на Столичната община. Според магистратите обаче това е нарушение на Закона за местните данъци и такси.
Законът определя количеството на битовите отпадъци за критерий при изчисляване на такса смет. Той дава възможност само по изключение, когато това количество не може да се установи, таксата да се определя на ползвател или като процент от данъчната оценка на имота.
Прочети още от статията на в. "Стандарт"

"Статистиката отчете раздвижване в строителството ", пише в. "Сега"

Въпреки всеобщия скептицизъм и мрачните прогнози за събуждането на имотния пазар, строителството на нови жилищни и бизнес сгради набира скорост. Резултатите за второто тримесечие на годината са по-слаби в сравнение със същия период на 2010 г., но все пак дават повод за оптимизъм.
Данните на НСИ показват, че през април - юни издадените документи за строителство за жилищни сгради отчитат ръст с 38.7 на сто, а при административните скокът е с рекордните 81.1 на сто в сравнение с предходните три месеца. На годишна база обаче строителните разрешения продължават да намаляват и като брой сгради и като жилища. Регистриран е спад и на разгънатата им застроена площ с 14.8 на сто.
През второто тримесечие общините са издали документи за строеж на 1375 търговски обекти, спортни зали, болници и хотели и др. Тяхната обща разгъната застроена площ е 442 258 кв. м, което е 44% ръст спрямо предходните три месеца. Общата им застроена площ обаче се свива с 30%, което означава, че бизнесът бяга от мегаломанските обеми отпреди кризата.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Компаниите излизат от кризата, но скъпите суровини удрят печалбите им", пише "Дневник"

Компаниите продължават да се възстановяват от кризата, но заради скъпите суровини печалбите им се свиват. Това показват отчетите на публичните дружества за първото полугодие. Голяма част от тях, особено тези, които работят основно за износ, за поредно тримесечие имат ръст на продажбите, но увеличението на печалбата им не е със същите темпове.

Причината е, че разходите също са нараснали сериозно - особено тези за материали. Това се усеща най-силно при производителите, чиято основна суровина са металите, които поскъпнаха сериозно в последната една година. Заради силната конкуренция в чужбина обаче дружествата предпочетоха да свиват маржовете, вместо да увеличават крайната цена на продукцията си.

Прочети още от от статията в"Дневник"

"Бритиш американ табако" се отказа от " Булгартабак холдинг"
, информира в. "Класа"


Международната цигарена компания "Бритиш американ табако" за пореден път се отказа от надпреварата за 79,83 % от държавния тютюнев холдинг „Булгартабак", съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. БАТ е изпратила официално писмо до агенцията, в което се казва, че компанията е взела решение да прекрати по-нататъшното си участие в конкурса. Причини от търговски и стратегически характер са изтъкнати като мотиви за това решение, уточниха от АПСК. По този начин на финалната права в надпреварата остана само дружеството "БТ инвест", което ще се състезава само със себе си. От конкурса преди седмица отпадна и консултантската компания "Си Би фемили офис сървис", която не купи информационен меморандум и това автоматично я изхвърли от играта.
Въпреки че остана само един кандидат, процедурата за продажба на тютюневия холдинг няма да бъде спирана, уточниха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Подобен казус с 1 кандидат е имало и при продажбата на БМФ. Крайният срок за подаване на обвързващи оферти е 15 ч. на 29 август. Ако „БТ инвест" подаде оферта, тя ще бъде разгледана от Изпълнителния съвет на АПСК, който трябва да оцени нейните параметри и да излезе с решение дали „Булгартабак холдинг" ще бъде продаден. Мнението на изпълнителния директор на АПСК Емил Караниколов е, че няма да има продажба на всяка цена. На въпрос как може да се тълкува отказът на БАТ и дали офертата като цяло е била изгодна за инвеститорите, Караниколов каза пред „Фокус": „Може да се правят различни тълкувания. Едно от тълкуванията е, че - да, дружеството за последните десет години вероятно не представлява интерес за стратегическия инвеститор от нивото на запад".
"БТ инвест" се приема като представител на руската "ВТБ капитал", част от ВТБ. Това е една от най-големите банки в Русия.

Прочети още от статията на в. "Класа"

 

"Летните разпродажби само за стари колекции", пише в. "Монитор"

Летните разпродажби на облекла по моловете достигат до 70% само за колекции от предишния сезон. Намаленията са доста по-въздържани по отношение на летните стоки, които все още могат да бъдат купени. Колкото по-висок е престижът на марката, толкова по-скромна е отстъпката. Основен трик на търговците по моловете са обявите по витрините, които гласят, че намаленията са „до 50%". Стоките обаче са с индивидуални етикети, които показват, че разпродажбите всъщност са за 10, 20, 30 и в много редки случаи 50%. Със 70 на сто отстъпка са удостоени стоки от пролетната колекция, които поради вида си спокойно
могат да минат за малко по-плътна лятна дреха
или предстоящо есенна. Затова такива дрехи се мотаят по щандове и закачалки още от февруари, когато бяха „нова колекция". Така блузка от 39,99 лв. е вече десетина лева, но дори самото висене в магазина от толкова месеци е видоизменило състоянието им.
Видовете облекла, които се предлагат с най-големи намаления, са основно три вида: от най-малките или най-гигантски номера; изостанали са в резултат на видимо творческо безсилие на объркан дизайнер или са от материя, която само от висенето по закачалките вече на нищо не прилича.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Искат 10% ръст на бюджетните заплати", информира в. "Стандарт"

За 10% ръст на бюджетните заплати от началото на 2012 г. настоява КНСБ. Това ще компенсира замразените възнаграждения в публичния сектор от 2009 г. насам, заяви президентът на профсъюза Пламен Димитров.
В края на 2011 г. от КНСБ предвиждат годишната инфлация да стигне 8-9%. В същото време в много сектори от икономиката производителността на труда расте и това дава възможност да преговаряме и с бизнеса за по-високи заплати за 2012 г., каза Димитров. За пример той даде металургията, добивната промишленост, машиностроенето, производството на храни. Министърът на труда Тотю Младенов не пожела да коментира предложението на синдикатите за по-големи бюджетни заплати. "Въпросът за доходите ще се обсъжда в тристранката", каза Младенов. През второто тримесечие на годината издръжката на живот е нараснала до 528 лв. на член от домакинство, сочи изследване на КНСБ.
За 4-членно семейство сумата става 2113 лв. Година преди това издръжката на живот е била 495 лв. на човек. Линията на бедност, изчислена от КНСБ, е 198 лв. Тя се изчислява на базата на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги. Под тази граница били 28% от домакинствата.