Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че би желал в най-скоро време между венецуелската държавна компания за нефт и газ Petroleos de Venezuela (PDVSA) и мексиканската Pemex да бъде подписано съглашение за сътрудничество, съобщава кореспондентът на РИА Новости в Южна Америка, позовавайки се на мексикански медии.

Това е необходимо за решаване на националните проблеми в Латинска Америка, твърди венецуелският президент.

Заявлението на Уго Чавес идва два дни след като президентът на Мексико Фелипе Калдерон представи на парламента своя проект за реформи в енергетическата сфера. Калдерон потвърди, че в рамките на реформите няма да има приватизация на държавната компания, даваща около една трета от средствата на федералните и местните бюджети в Мексико.

Правителството смята да предостави на Pemex повече финансова и стопанска самостоятелност, за да се повиши рентабилността на държавния монополист. В последно време Pemex се смъкна от шесто на единадесето място в списъка на световните петролни компании.

Мексиканците искат да видят в Pemex съвременна конкурентоспособна компания, приходите от която се разпределят сред населението. Но едновременно с това трябва да се отчита, че в момента потвърдените нефтени залежи на Мексико ще стигнат най-много за още девет години. Затова Калдерон планира да разреши да се привличат чуждестранни инвеститори за разработване на дълбоководните нефтени залежи в Мексиканския залив.

Преди месец в Мексико се надигна протестна вълна заради подозрения, че президентът може да тръгне към приватизация на компанията, формираща голяма част от богатството на нацията.

За добива на нефт с използване на дълбоководни сонди ще е необходимо да се вложат поне $400 милиарда, с които бюджетът на Мексико не разполага. Ако се намерят чуждестранни инвеститори, то шелфът на Мексиканския залив може да донесе около един трилион долара печалби.

В началото на април Чавес заяви, че предвижда национализация на циментената индустрия във Венецуела, защото заводите са прекалено големи замърсители, а не инвестират за подобряване на екологичното състояние. Сред най-засегнатите от поредната стъпка към национализация на венецуелската икономика е мексиканската компания Cemex, най-голям производител на цимент и бетон във Венецуела, разполагащ в страната с 33 фабрики.