Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева обяви, че нейното ведомство работи увеличението на цената на газа в България да бъде два пъти по-ниско.

На пресконференция днес заместник-министърът обясни мотивите, поради които исканото от „Булгаргаз" 33.57% увеличение трябва да се преразгледа. По нареждане на министър Петър Димитров, специалистите от МИЕ са изготвили анализ и са установили следните три причини, поради които газът трябва да поскъпне с по-малък процент.

Първо, разчетите на „Булгаргаз", с които се мотивира исканото увеличение, са направени при цена от 1.44 лв. за долар. Както е известно, през последните месеци американската валута сериозно поевтиня и претегленият курс на БНБ за месеца е около 1.33 лв. за долар.

Само промяната стойността на долара е достатъчен мотив да се иска не 33%, а 24% увеличение на цените, каза Тошева. Други близо 5% увеличение на цената могат да се спестят на потребителите, експлоатирайки запасите в хранилището в Чирен.

Третият фактор за по-ниски цени е съкращаването на надценката на Булгаргаз, която може да бъде удържана в размер на 1%.

Кумулативното действие на изтъкнатите фактори говори, че увеличението на цените на газа за населението може да бъде 16%, или два пъти по-ниско от исканията на „Булгаргаз".

Компетентният орган, който ще вземе решение по въпроса, е Комисията за енергийно и водно регулиране. В понеделник „Булгаргаз" внася предложението си в КЕВР, на разположение ще бъдат и разчетите на министерството.

Мотивите, с които се обосновава „Булгаргаз", са ръстът на световните цени (15% в рамките на първите девет месеца на годината), поскъпване на цените по договорите за транзит с Газпром, намаляване на местния добив.