Какво да гледаме, какви са капаните и как да посупим при измама с нов автомобил закупен от ЕС съветва Венцислав Петков - Юридически консултант на Еевропейския потребителски център - България.

Закупуването на автомобил не е заплащане на еднократна сума. Включете разходите за застраховка, пътни такси, гориво, сервиз и обслужване, евентуално заплащане на ДДС. Ако вземате и кредит за покупката, включете и лихвите, които го оскъпяват. Направете справка в специализирани издания с ценови листи, за да се ориентирате какво е предлагането за цената, която сте готови да платите, както и да проверите характеристиките на всеки автомобил, който Ви хареса.

Независимо как е закупена колата, препоръчително е да се провери техническото състояние на автомобила преди покупката, или това да се направи от квалифицирано лице. Подобна услуга се предлага срещу заплащане на определена такса от различни реномирани автомобилни асоциации.

Трябва да сте наясно също така с броя на предишните собственици, сервизната история на колата, дали тя не е обременена с финансови тежести и др.

Ако купувате кола в чужбина с цел употребата й в България, трябва да сте наясно, че ще се прилага законодателството на държавата, в която сте закупили автомобила. Препоръчително е в този случай да се действа чрез търговци с добра репутация - членове на акредитирана асоциация на търговците в бранша

 

Имайте предвид, че законодателството за защита на потребителите не се прилага за покупко - продажби на коли, извършени между физически лица, така че бъдете изключително внимателни в тези случаи. Макар и да е по-евтино, колата може да се окаже със значителни дефекти или да е крадена, или заложена срещу заем и да е обременен с права на финансова институция. В този случай разполагате с ограничени възможности за защита на правата Ви - завеждане на съдебен иск, който може да струва скъпо в друга страна-членка на ЕС, отколкото ако купите автомобил от търговец - юридическо лице. Ако купувате от частно лице, погрижете се автомобилът да бъде прегледан от специалист и по възможност не оставяйте капаро на продавача. Направете справка с институция, оперираща с база данни за автомобилите - например Интерпол.

Единственото правило, което напълно важи при този вид продажби е, че автомобилът трябва да отговаря на описанието. Ако продавачът Ви съобщи неверни данни за състоянието на автомобила, можете да предявите иск по съдебен ред.

 

Капани и измами

Някои търговци претендират, че са продавачи на личния си автомобил, за да избегнат законовите си задължения и да продадат по-лесно повредени автомобили или такива с умишлено завишени цени.
Признаците включват: обяви с посочен мобилен телефон или отразяващи конкретно време, в което трябва да се обадите. Или указание да звъните на уличен телефон вместо на домашния телефон на продавача. Един и същ телефонен номер, посочен в различни обяви. Когато се обадите за определен автомобил, продавачът Ви пита „за кой точно" или, вместо да Ви покаже автомобила на мястото, където живее, той предпочита да докара автомобила за оглед до Вашия дом.

ЕПЦ - България не може да помогне на потребителите, когато е налице измама, тъй като в повечето от случаите е налице криминално деяние от компетентността на органите на прокуратурата и полицията и жалба съответно трябва да бъде пусната там. Ние обаче можем да предпазим потребителите от измама, като им предоставим информация за търговеца чрез ЕПЦ в съответната държава, регистриран ли е реално в търговския регистър на съответната страна - членка, съществува ли под това име и на този адрес и др.

Възможни индикации за измама с оглед практиката на ЕПЦ - България са:

- оферта по интернет на много занижена цена в сравнение с реалната цена на автомобила на пазара сред други коли от този вид, както и отказ на продавача да осигури оглед.

- искане на голяма сума пари като капаро по сделката.

-  искане на плащане чрез чек или по банков път, където плащането впоследствие не може да бъде оспорено.

- искане на плащане по частна банкова сметка от страна на лице, което се представя за търговец.

- искане на плащане например в щатски долари от страна на търговец от ЕС - доларът не е официална валута в рамките на ЕС.

- многобройни увъртания от страна на търговеца в рамките на дни и седмици, че се изисква доплащане поради възникнали транспортни и др. проблеми, че колата е задържана на митница и др.

- предоставяне на информация, че купувачът ще трябва да плати парите на посредник, обикновено транспортно дружество, което само ще го изплати на продавача след потвърждение от потребителя, че той е доволен от колата. Създаден е специален сайт на посредника, а всъщност такъв не съществува.

Как да се предпазим

Винаги плащайте на продавача със сигурни методи - в брой като изискате разписка/фактура, чрез кредитна карта или със съществуващите системи за електронни разплащания, където впоследствие транзакцията може да бъде оспорена при наличие на проблем. Не приемайте да правите плащания по банков път - рискът да загубите парите си е огромен.

Проверявайте в интернет в коя държава е регистриран домейнът на продавача, ако притежава сайтв интернет - дори да е реален, той може да се намира фактически в държава извън ЕС и да се налага да платите мито и др.разходи.

Изискайте удостоверения и сертификати от търговеца, че е лицензиран за продажба на автомобили и наистина съществува в съответната държава.

Никога не купувайте автомобил по интернет, без да сте направили оглед на място.

Задължително изискайте следните документи:

1) Личния паспорт на продавача/притежателя. Проверете имената в паспорта и в документите на автомобила, както и снимката.

2) Талона на автомобила, книжката на автомобила.Сравнете посочения там номер на рамата с този в двигателното отделение на автомобила.

3) Писмен договор за покупка. Само с него можете по-късно евентуално да предприемате правни действия срещу купувача.

Често измамници извършват кражби на данни, като фалшифицират имейли от името на известни търговски компании, представяйки се, че действат от тяхно име. Фалшифицираните имейли съдържат искания за лични данни, правописни грешки вледствие на лош превод. Не отговаряйте на непоискани търговски съобщения - спам, не предоставяйте лични данни и не кликвайте на дадените в подобни имейли линкове.

Покупка на автомобил от търговец

Съгласно приложимото законодателство, а именно Директива 99/44/EC относно някои аспекти на продажбата на потребителски стоки и свързаните с тях гаранции, колата трябва да бъде със задоволително качество, така, както е описана, и да бъде подходяща за целта, за която обикновено се използва. По-висок стандарт на "качество" се прилага за нова кола в сравнение автомобил втора употреба. Автомобилът втора употреба трябва да бъде в състояние, годно за употреба, което отразява неговата възраст и цена и да бъде в разумни граници надежден и безопасен.

Също така се изисква автомобилът да няма дефекти, освен тези, изрично посочени Ви от продавача (нормално е да има износване на атомобила, ако той е втора употреба) и тези, които би трябвало да сте открили при огледа на автомобила (но само, ако Вие лично преглеждате автомобила или някой друг го направи вместо Вас). Автомобилът трябва да съответства на описанието и да отговаря на всички оповестени данни относно характеристиките му, дадени от продавача или производителя, за които продавачът е знаел и които са повлияли на решението на купувача.

Покупка на търг или по интернет

 

Цената при покупка на търг може да се окаже много по-изгодна от реалната такава. Търговете обаче могат да се окажат рискови при покупка на употребявани автомобили. Длъжностните лица, предлагащи стоки на търг, могат да откажат поемането на отговорност за лошо качество. Можете да се надявате на обезщетение само от страна на продавача и Вашите законови права на потребител може да се окажат неприложими в случай, че продавачът Ви предостави общите условия на продажба с клауза „продава се във вида, в който е огледан".

Препоръчително е задължително да огледате автомобила, да отидете на търг веднъж като посетител и много добре да сте проучили условията на продажбата, преди да се запишете за участие. Също така е добре да определите максимална сума, с която да участвате в наддаването.

Бъдете внимателни, ако пазарувате от временен център, където се провеждат търгове. В тези случаи няма да сте в състояние да се свържете с продавача след приключването на търга.

При покупка от интернет разполагате с правата, които имате, както когато купувате на място. Направете задължително оглед на колата, убедете се в това, че продавачът е реален и плащайте задължително само по сигурен начин - чрез кредитна карта или системи за електронни разплащания.

Права при покупката

Право да получите изчерпателна информация за всички данни, които поискате от продавача, например относно прикачването на каравана. Тези Ваши права не се засягат от наличието на застраховка срещу механични повреди (продавана често от търговци на употребявани автомобили, за случаи, при които гаранцията на производителя вече е изтекла), гаранции и т.н., даващи допълнителни средства за защита на Вашия автомобил. Разполагате с всички права, гарантирани от закона, както при покупката на нова стока.

Добре е, ако вземете описанието за състоянието на колата директно от търговеца. Попитайте, дали могат да Ви предоставят данните от техническата инспекция на автомобила, направена преди продажбата.

Потърсете продавач с добра репутация, попитайте приятели дали могат да Ви препоръчат добър търговец, или имат сведения за такива, които трябва да избягвате. Потърсете автокъща, на която е била направена инспекция от асоциацията на търговците, или изберете търговец, получил знак за качество от асоциацията. Някои от тези асоциации водят списък с лицензираните търговци и могат да Ви предоставят списък с членовете.

 

Гаранция на автомобила и проблеми след покупката

Ако колата има гаранция, проверете предварително и детайлно нейните условия. Гаранционните условия варират за всяка страна-членка на ЕС. Трябва да попитате дали след продажбата на колата гаранцията важи в страната ви на пребиваване и ако възникне дефект, дали местните сервизи могат да го отстранят за сметка на продавача, а не да се налага да се докара колата обратно на продавача, което ще Ви струва допълнителни разходи.

Всички договорки с продавача относно клаузите на договора следва да правите в писмен вид, а не да разчитате на устните му обещания.

Ако възникне проблем след продажбата, проверете дали той е в приложното поле на гаранцията. Следва да подадете писмена жалба за проблема към продавача. Вие сте защитени от потребителското законодателство, Приложимото право е Директива 99/44/EC, когато покупката е направена от търговец, независимо дали Ви е издадена изрична търговска гаранция, или не.

Цена, ДДС и други разходи  при покупката

Европейската комисия публикува сравнително изследване на цените на автомобилите в ЕС два пъти в годината. Можете да получите достъп до данни от последното проучване на: http://ec.europa.eu/comm/competition/sectors/motor_vehicles/prices/report.html.

Изчислете цената за получаване на автомобила в България, от гледна точка на транспортирането, настаняването, ако пътувате до съответната държава, както и застрахователни разходи, както и такса за регистрация и ДДС.

Ако внасяте автомобил от друга държава - членка на ЕС, дължите ДДС в България. За целите на данъчното облагане, българският ЗДДС казва, че ново превозно средство е това, което е изминало не повече от 6000 километра, или което е доставено до шест месеца от датата на първата регистрация. Което и от тези условия да е изпълнено, то тогава автомобилът се води нов.

Ако закупите кола втора употреба от друга държава - членка и ползвате автомобила в България, плащате само такса за регистрация, тъй като ДДС вече е платен в друга държава.

Връщане на ДДС

Идеята е ДДС да се дължи в страната, в която ще се ползва автомобилът. На практика обаче автокъщи в страни-членки на ЕС отказват да продадат колата без ДДС и го начисляват. Процесът на връщане на ДДС в страната на закупуване, където не се дължи, е дълъг и сложен. Изисква се превод и легализация на документи като квитанции и разписки, удостоверяващи, че данъкът е платен у нас, ревизионни актове на НАП и др.

По-добре не се съгласявайте на сделка, ако продавачът настоява да Ви продаде колата с ДДС. Ако все пак купите колата с ДДС, уговаряйте изрична писмена клауза в договора, в която търговецът е длъжен да Ви върне впоследствие платеното ДДС там.

В Германия например механизмът за връщане на ДДС включва изпращане на преведените на немски език и легализирани документи до търговеца, след това той от своя страна ги изпраща на данъчните власти и иска първо връщане на данъка от данъчните власти, и едва след това връща ДДС на потребителя. Той не е задължен да върне ДДС от собствените си средства. Няма и законово задължение за връщане на ДДС, ако не е уговорена подобна писмена клауза.

Към кого да се обърнем в случай на проблем?

В случай на проблем при покупка на автомобил от български търговец - юридическо лице, може да се обърнете към КЗП.

В случай на проблем при транс - гранична покупка на автомобил, т.е. от търговец - юридическо лице, можете да потърсите съдействие от ЕПЦ - България.

Когато с оглед обстоятелствата по случая, плащате за покупка на кола от България или друга държава, но колата изобщо не Ви е доставена изобщо, продавачът е изчезнал, след като сте му платили капаро, не съществува като регистриран търговец в съответната държава или на дадения адрес на седалището, имате съмнения за извършено престъпление, следва да се обърнете към РП или РПУ по местоживеене с оглед образуването на досъдебно производство по случая.