Народното събрание прие на първо четене внесения от ДПС проект за промени в Наказателния кодекс, свързани с банковата сигурност.

90 депутати бяха „за", 5 „против", 48 „въздържал се".

Проектът на Йордан Цонев се отнася за защита на банките от вредни слухове и е насочен към създаване на механизъм за превенция срещу поведение, чрез което се засяга нормалното функциониране на паричната и кредитната система като съществен елемент от националната сигурност на държавата.

Предлага се криминализирането на разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банки или финансови институции, чрез което може да се създаде смут и страх в населението, преобладаващата част от участниците в дискусията адмирираха бързата и своевременна реакция за реализация на законодателна инициатива, което според тях ще има принос в успокояването на обществото.

Червеният депутат Янаки Стоилов напомни по време на дебатите, че тази законодателна инициатива е била предложена от ръководството на БНБ и представена от народни представители пред Комисията по бюджет и финанси.

Стоилов отчете, че за една от банките, разпространяването на информация доведе до напрежение сред вложителите, които предприеха бързо изтегляне на средствата. „Осигури се възможност банката да работи в нормалния режим и сега е много важно тази стабилност да не бъде засегната", коментира Стоилов.

БСП депутатът обърна внимание на това, че въпросът е дали проблемите в банковата система се дължат на „стихийни реакции" или има други причини. Друг важен въпрос, по думите му, е кой и при какви условия може да бъде критикуван.

„В основата на обществото централна роля играят търговските банки", заяви Стоилов. Той призова тези въпроси да бъдат поставени и разгледани, преди произнасянето по съдържанието на отделните текстове.

Защо не се предлагат текстове за по-съществени въпроси като например за раздаване на кредити на свързани лица, изнасяне на информация? Защо не се реагира на подадени сигнали от надзорни органи на банковата система, когато става дума за това, дали са действителни акционерите? Тези въпроси постави още червеният депутат по време на дебатите по ЗИД на Наказателния кодекс.

Той подчерта, че другият важен въпрос е свързан с това в какво централната банка да бъде независима и къде трябва да се засили ролята на правителството при управление на дейността на банките. Това обаче ще бъде задача на следващото правителство.

Според Стоилов другата проблемна банка съвсем няма да бъде защитена от тези текстове, защото там проблемите възникнаха от корпоративния разрив, а не от някакви слухове. „Към нея имат отношение политици от всички цветове, които са се облагодетелствали от фаворизирането на една институция", заяви народният представител.

След като социалистът Янаки Стоилов повдигна темата за Корпоративна търговска банка (КТБ), за банковата криза поговори и председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев.

ДПС депутатът обясни подробно как разпространяването на слухове би могло да подкопае устоите на всяка една банка и от там на цялата банкова система.

„Никоя банка в света не може да издържи на желание на нейните клиенти да си изтеглят вложенията", подчерта Цонев и отбеляза, че банките функционират по такъв начин, по който целият им ресурс е вложен в определен вид активи.

„Банката може ли да вземе за един ден кредита на твоето семейство за закупуване на жилище", попита шефът на бюджетната комисия. Той използва случая да похвали Първа инвестиционна банка, като заяви, че тя е издържала на един стрес тест в реални условия и се е справила с реална криминална атака.

В случая с КТБ според Цонев става въпрос за криминални деяния и именно заради това прокуратурата е действащата.

„Трябва да има не само надзор върху качеството на банковите активи, но и върху това как се подбива доверието към една здрава банка. Ние трябва да я защитим от атака", заяви още народният представител от ДПС и добави, че следващият парламент ще има много работа именно в тази посока.

Припомняме, по искане на БНБ той внесе проект за промяна в Наказателния кодекс, с която се увеличават сериозно наказанията за разпространяване на злонамерени слухове срещу банковата система.