Кой се страхува от 3450 язовира" пита „Монитор"

3450 язовира в България, които са собственост на кметствата в страната, а някои и на частници, тревожат хора, арендатори и понякога дори чиновници. Причината за това е, че за тях няма строг контрол, какъвто има за 51 от най - големите изкуствени водоема в страната, стопанисвани от Министерството на околната среда и водите. Експертите от екологичното ведомство всекидневно следят нивото на водата и състоянието на стените на тези язовири и ги изпускат, ако има опасност от преливане и наводнения. "Принципно нивото на водите в общинските язовири, които не са отдадени под аренда, трябва да се следи от самите кметства. Те носят отговорност и сами определят начина на контрол", обясниха пред "Монитор" от МОСВ.

Общо в страната обаче язовирите са 3500, сочи справка на екоминистерството. Оказва се, че за 3450 от тях, за които не отговаря пряко МОСВ, контролът е формален. Органите, които уж отговарят за тях са много, реално свършена работа обаче няма. Проверки се правят веднъж или два пъти годишно, без да са точно определени нито инспектиращите, нито отговорните лица. Понякога това са концесионери на водоснабдяването в различните райони. Друг път са хора, определени от кметствата на съответните места.

Ето така, при липса на яснота и реален контрол при поройния дъжд, излял се на 5 и 6 август, преля водоема "Цар Калоян" и се скъса язовирната стена на "Езерче 2". Така Цар Калоян бе буквално пометен от 6-метрова вълна и 8 човека намериха смъртта си във водите.

Както "Монитор" писа, двете водохранилища край Цар Калоян са били отдадени под аренда за зарибяване на частниците Христо Христов и Ахмед Пюскюлю. Смята се, че те са били длъжни да следят както нивото на водата в тях, така и състоянието на стените им. Тепърва Окръжната прокуратура в Разград разследва дали има човешка грешка при експлоатацията на язовирите. Ако бъде доказана вина, двамата частници ще носят наказателна отговорност. До момента обаче всичко е на фаза "ще". Не се пита кой и при какви условия им е дал язовирите. Още по-малко кой е бил контролният орган, който е трябвало да проверява работата на частниците. Удобното и целенасочено пускано твърдение е, че дъждът бил виновен за трагедията.

Състоянието и техническата поддръжка на стените на 3450-те водоема, които са на кметствата обаче е задача на "Гражданска защита", която е орган към Министерството на бедствията и авариите, уточниха от МОСВ. Според тях именно от "Гражданска защита" са длъжни да изготвят и утвърдят авариен план за действие при евентуално преливане на водохранилищата.

Увеличават пенсиите не с 10%, а със 7%", разкрива Новинар"

Увеличението на пенсиите ще бъде със 7%, а не с 10%, съобщи вчера зам.-председателят на бюджетната комисия Мартин Димитров. Причина за по-ниското увеличение е високата инфлация през годината, допълни депутатът.
Правителството се тупа в гърдите какви големи пенсии е направило, но тяхното нарастване едва ще компенсира инфлацията, обясни Димитров. Така според него и увеличението на бюджетните заплати фактически няма да бъде голямо. Правителството трябва да помисли какво да направи, за да растат бързо доходите на населението, допълни още депутатът. Според него през миналата година средната работна заплата е нараснала едва с 2%.

Детските - поне 30 лв." отбелязва 24 часа"

Детските надбавки ще бъдат увеличени от януари, каза за "24 часа" социалният министър Емилия Масларова. Поне 30 лв. ще получават родителите при 18 лв. в момента.

Увеличението е заради въвеждането на плоския данък и отпадането на възможността за семейно подоходно облагане.

Ще се вдигне поне на 250 лв. прагът за доход на член от семейството, под който родителите вземат надбавки.

Масларова ще предложи майките да могат да ползват до 3-годишна възраст на детето бавачка от бюрото по труда.

"Топлофикация" опрощава лихви по стари сметки", отбелязва „Монитор"

Столичната "Топлофикация" опрощава лихвите по стари дългове за парно на абонатите си . "Лихвената ваканция" обаче ще важи само през септември и е за сметки, натрупани преди сезон 2006-2007 година. Тогава клиентите ни ще могат да плащат главницата по стари сметки, съобщи членът на Съвета на директорите на дружеството Лили Маутнер. Решението на директорския борд е съгласувано с финансовото министерство и с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ще сключим индивидуално споразумение със всеки абонат, който иска да се издължи в зависимост от това каква сума може да плати, обясни Маутнер. Така през септември хората, натрупали задължения, ще получат покани за сключване на споразумение с представител на фирмата. "Топлофикация" се ангажира да опрости натрупаните лихви върху дължимото за парно, а нередовният клиент ще се задължи да изплати еднократно или на няколко точно определени транша парите.

Маутнер добави, че решението на "Топлофикация" не ощетява изрядните платци. За хората, които са си платили всички сметки за миналия отоплителен сезон ще има по 5 % отстъпка, ако се обединят в жилищни асоциации или пък ако гарантират, че ще плащат топлоенергията по показанията на общия топломер в абонтната станция на сградата.

В момента клиентите на дружеството дължат 200 млн. лв. за неплатено парно. Това е начинът по-който ще ги стимулираме да плащат, обясни шефът на "Топлофикация" Петко Милевски.

От януари догодина а ще започне подаването на топла вода към четири столични квартала - "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски - Г". За целта сме сключили споразумение на стойност 3 млн. лв. със "Софиягаз", която ще подава горивото за подгряване на топлата вода.

Хората, които живеят в тези 4 квартала, ще трябва да проверят предварително дали няма дефекти в сградните инсталации, тъй като по тях не е текла топла вода от десетилетия, предупреди Петко Милевски.

"Топлофикация" ще подпише нови договори с фирмите за топлинно счетоводство, които ще ни бъдат продизпълнители след като ДКЕВР одобри новите общи условия, каза оше изп. -директор на дружеството.

Той обеща до края на 2007 година да бъдат монтирани 1600 нови абонатни станции.

Освен това се предвижда във всяка абонатна станция да бъде монтиран водомер за студената вода, за няма обърквания в сметките.

Цените изпреварват етикетите", е водещата тема на „Труд"

Цените на храните се менят толкова бързо, че търговците не смогват да ги догонят и да ги сложат върху етикетите.

"Всяка доставка е с нова цена, дойде ми до гуша да пиша", оправда се вчера продавачка в пловдивски магазин. На щанда там бутилка водка струва 7,99 лева, но на касата я таксуват по 8,50 лева.

Обяснението е, че не останало време да бъде сменен етикетът.

Това е грубо нарушение на закона, коментираха от Комисията за защита на потребителите. Цените по щандовете и на касата трябва да бъдат еднакви.

Иначе потребителят се вкарва в заблуждение, а глобата за търговците е до 1500 лева.

"Софийска вода" щяла да спечели чисто 4.5 млрд. лв., съобщава Сега"

От неизгодната за столичани концесия "Софийска вода" ще се облажи с 4.5 млрд. лева чиста печалба. Това са пресметнали експертите на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България. Сумата е за целия срок на сделката - 25 години.
Между 350 000 и 400 000 софиянци отделят над 7% от доходите си за вода всеки месец, съобщи председателят на комитета Ганчо Хитров, като посочи, че европейската норма е до 3.5 - 4%. Той подчерта, че водата в столицата е скъпа, защото концесионерът включва в нея огромните загуби от течове и кражби и неплатените сметки.
"Софийска вода" отчита едва 40% приходи от похарчената вода, при положение че в другите европейски столици събираемостта е 92%-96%. Според комитета концесионният договор е неизгоден за гражданите и трябва да бъде прекратен. ВиК операторът бе обещал да свали загубите от 64% на 32%, а те продължават да са над 60%. В другите страни от ЕС се смята, че водопреносната система е в лошо състояние, ако течовете са над 17%.
Софиянци се ограбват ежедневно, защото плащат некачествената услуга на висока цена, каза Димитър Динев - бивш финансов директор във фирмата, която контролираше договора на общината със "Софийска вода". Неотдавна самият кмет Бойко Борисов се оплака, че от чешмата му тече кална мътилка, и скастри фирмата концесионер. Според Динев предоговарянето на концесията, проточило се с години, е само козметично - общината пак няма да получава концесионна такса, а висшите мениджъри на "Софийска вода" пак ще получават космически заплати и екстри.

„Козметични гиганти изкупиха розовото ни масло", пише „Дума"

Недостиг на световните пазари за няколко месеца вдигна цената му с 500 евро на килограм

В България през тази година са произведени два тона висококачествено розово масло, което е било изкупено от световните парфюмерийни гиганти. Това е съобщил пред БТА проф. Недко Недков - директор на Института за розата в Казанлък. В света са произведени още около два тона розово масло, но с по-ниско качество. Българското производство през тази година било под очакваното заради лошите климатични условия, обясни проф. Недков.
Недостигът на розово масло на световните пазари през това лято увеличи за няколко месеца цената му с 500 евро на килограм. Един килограм розово масло в средата на август се търгува за около 4700 евро. В България почти няма непродадени количества от Реколта 2007. Не е изключено цената на розовото масло да се увеличи още, прогнозира проф. Недков.

„Край на мигащите лампи в Бургаско", информира „Новинар"

Пакет от мерки за подобряване на електрозахранването в Бургаска област предприема ЕВН България. Мрежата ще бъде реконструирана основно, ще бъдат подменени старите и изградени нови съоръжения, които да поемат огромното ново строителство, заради което бе влошено електрозахранването на курортите. Мерките са били обсъдени вчера на среща на ръководството на компанията с представители на бургаските регионални институции и ще започнат да се изпълняват от октомври. При планирани инвестиции от 8,9 млн. лева са били вложени 9,6 млн. лева в технически и измерителни устройства и мрежата.
Междувременно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри правилата, по които ще се осъществява износът към съседни държави от свободния пазар на електроенергия.

„НК "Железопътна инфраструктура" стана търговец на ток", съобщи „Дневник"

Фирмата "Трен", собственост на национална компания "Железопътна инфраструктура", ще получи десетгодишен лиценз за търговия с електроенергия. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание във вторник. Очаква се документът да бъде издаден до два месеца.

Лицензът ще позволи на компанията да продава електроенергия с минимална надценка на БДЖ, която е собственик на вагоните и локомотивите. В момента локомотивите нямат монтирани електромери и консумираната от тях енергия се изчислява по методика. Инфраструктурната компания е в преговори с АЕЦ "Козлодуй" за закупуването на 50 МВТ. Преговорите започнаха след последното увеличение на цената на тока от 1 юли, което налага и повишение на цените на билетите с около 15%. Това доведе до намесата на транспортния министър Петър Мутафчиев, който поиска от централата при наличието на енергия, тя да продава на превозвача. Неотдавна зам. транспортният министър Георги Петърнейчев обяви, че от покупката на по-евтина електроенергия компанията може да намали разходите си с около 12 млн. лв. месечно.

Намеренията ни са да продаваме електроенергията на гарите и консуматори, разположи в близост до тях, обясни изпълнителният директор на НК "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев. Затова компанията трябва да получи втори лиценз за краен снабдител, което според него не може да стане, без да бъде променен енергийният закон. Юристи коментираха, че намерението на жп компанията да продава на крайни клиенти едва ли е осъществимо, тъй като тези клиенти са в обекта на лицензи на електроразпределителните дружества. Това според тях ще предизвика силната съпротива на дружествата, които не биха допуснали нарушаване на лиценза.

При последните промени в енергийния закон бяха направени корекции, които да позволят на НК "Железопътна инфраструктура" да получи лиценза. Във вторник управителният съвет на инфраструктурната компания обсъди правилата за провеждане на процедура по избор на стратегически инвеститор и оператор за телекомуникационното дружество, което БДЖ ще създаде. От инвеститора ще се изисква да осигури средствата за развитие и модернизацията на телекомуникационната мрежа. Европейски и световни телекомуникационни компании проявяват интерес към участие в дружеството, както и към наемането на инфраструктурата, каза Гинев. Той допълни, че проблем пред дружеството е липсата на правила за публично-частното партньорство.

„Евротабела за всички ферми, взели пари от САПАРД", предупреждава „Сега"

Жестоки санкции чакат фермерите, които са получили безвъзмездна помощ по САПАРД, а са пропуснали да сложат табела, че стопанството е подкрепено от европейската програма. В най-лошия случай небрежният земеделец ще бъде наказан да върне цялата субсидия плюс лихвите за времето, през което е ползвал сумата.
Чиновници започват масирани проверки за табелите из цялата страна. Поставянето на надписи със строго определени формат и данни за получената подкрепа е строго изискване на Европейската комисия. По подобно правило са вдигнати и големите табла по магистрали и шосета, които отдалече информират, че пътят е обновен със средства от ЕС.
Според регламента на САПАРД фермерът трябва да постави табела най-късно до 2 седмици след като е получил парите. Ако сега инспектори установят, че агробизнесменът не е спазил изискването и отдавна е просрочил времето, ще последва изземане на субсидията плюс натрупаната лихва. Подобна участ няма да сполети земеделците, чиито табели са откраднати, уточниха от ведомството.
Шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков призова фермерите да не чакат последния срок, а да вдигат табелите веднага щом започнат работа по проект, одобрен за финансиране по САПАРД.

„53 домакинства с над 1 млн. борч", предаде „Монитор"

Точно 53 са домакинствата, които са изтеглили кредит за сума над 1 млн. лв. Те дължат общо почти 85 млн. лв., което означава, че всяко от тях е взело от банките средно по 1.6 млн. лв. Това съобщи Actualno.com, позовавайки се на статистиката на БНБ, ръководена от Иван Искров. Статистиката на БНБ илюстрира още, че броят на онези българи, които могат да си позволят да обслужват, а и да обезпечат големите заеми, постоянно се увеличава. За сравнение, преди три месеца домакинствата със заем от над 1 млн. лв. били 37, а към края на миналата година - около 2 пъти по-малко.
Дори при преференциална лихва, при която се отпускат заеми в толкова големи размери, от 5% за 30 години, това означава, че големите кредитополучатели внасят месечни вноски от около 9 - 10 хил. лв.
Като се отчете и че обикновено банките изискват дългът да не надхвърля половината от дохода на домакинството, ползващите тези заеми, 53 домакинства очевидно се радват на над 20 хил. лв. месечен приход.
Заеми в диапазона между 500 хил. и 1 млн. лв. пък имат общо 155 българи, показва още статистиката на БНБ за полугодието.

„Софиянци дават по 7 на сто от доходите си за водоснабдяване", предаде „Дневник"

Около 350-400 хиляди софиянци дават повече от 7 на сто от месечните си приходи за плащане на сметките за вода, при приета норма в европейските страни от 3,5-4 на сто. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България (НКПВБ) Ганчо Хитров.

Събираемостта на сметките за вода в София е около 40 на сто, а в европейските страни - около 96 на сто, сравни Хитров. Според него реалната цена на водата в София е 65 стотинки на кубичен метър.

По думите на Хитров загубите по ВиК-мрежата в столицата в момента са 62,5 на сто, при поет ангажимент за намаляването им до 32 на сто. Средният процент на загубите за европейските столици е 17 на сто, като в Лондон процентът е 11, а в Париж - 10,5, посочи Хитров.

Според НКПВБ чистата печалба за концесионера, извлечена по нерегламентиран начин за 25-годишния период на концесията, ще бъде 4,5 млрд. лева.

Софиянци се ограбват ежедневно чрез некачествената услуга, която получават срещу цената, която плащат, каза Димитър Динев - бивш финансов директор в звеното за контрол по изпълнението на концесионния договор със "Софийска вода". По думите му с предвиденото второ допълнително споразумение към концесионния договор не се предвижда възнаграждение за Столичната община и месечното възнаграждение на изпълнителния директор на дружеството не се намалява.

„Търгът за закуските пред провал заради ниската цена", алармира „Сега"

Назрява ново недоволство заради търга за доставчици на закуски по училищата. Този път проблемът е ниската цена от 50 ст., в която трябва да се вместят фирмите, които искат да раздават мляко и закуски на учениците до 4-и клас. "При 50 ст. за какъв сандвич с риба или натурален сок можем да говорим?! Цената е прекалено ниска, като в нея влизат и транспортните разходи. Фирмите не могат да се вместят в нея, а все пак трябва да имат и някаква печалба", коментира Галина Василева, председател на Асоциацията за столово хранене. "Вярно е, че бюджетът за програмата е приет още през 2006 г., но никой не е очаквал толкова висока инфлация през последните месеци", добави тя.
От Агенцията за социално подпомагане обаче уточниха, че промяна в цената не се предвижда. Търгът вече е обявен и при нова цена ще трябва да се анулира, а след това да се прави нов. Това обаче ще забави процедурата и програмата ще стартира по-късно. Затова и нова цена може да се очаква чак от втория учебен срок.
Асоциацията за столово хранене е притеснена и от късния срок за подаване на документите - 17 септември. Според специалистите забавянето отново ще предизвика напрежение през първите учебни дни. От АСП контрираха, че дирекциите за социално подпомагане в страната имат готовност веднага да сключат договори с доставчиците, за да не се бави доставянето на закуски.
Директорите на училища пък отново възразяват срещу централната доставка. "Така сами трябва да организираме раздаването на закуските, а не можем да накараме учителите или медицинските сестри да носят сандвичи през междучасието", коментира Весела Палдъмова, директор на 29-о СОУ в София. Според нея столовете няма да допуснат външна фирма да използва помещенията им. Така децата отново ще трябва да получават закуски в класната стая или коридора.