До края на септември трябва да стане ясно, коя от двете компании - белгийската „Електрабел" или германската RWE ще бъде партньор на Националната електрическа компания и ще участва в проекта АЕЦ „Белене" като стратегически инвеститор с дял от 49 %. Има вариант и за съвместно тяхно участие, съобщава Агенция „Фокус".

Според Иван Атанасов, ръководител на работната група за координация и контрол на дейностите по подготовка и изпълнение на проекта за изграждане на атомната централа, в края на тази седмица се очакват коментарите на кандидатите за стратегически партньор по последния преработен вариант на акционерното споразумение, който е бил изпратен пред две седмици.

По думите му може би още в края на настоящата седмица и началото на следващата ще има яснота, кой ще бъде стратегическият партньор на НЕК в проекта.

Според Иван Атанасов при такъв сложен проект, който изисква голямо финансиране, е по-добре да има повече участници със солидни ресурси.

Има опасност да се повишат цените на услугите и на съоръженията за изграждане на атомни централи обясни Атанасов. Според него, в момента има „ренесанс на атомната енергетика" и именно затова се прави всичко възможно още тази година да се поръча оборудването с дълъг срок на производство, за да може да запазим старите цени.

Около 450 са в момента атомните реактори в света, вече има заявено намерение за изграждане на 193 нови реактора. „Всички страни, които до момента задържаха развитието на атомната енергетика, отново се обърнаха към ядрените централи - това е евтина енергия, чиста енергия, която не замърсява околната среда и има много дълъг живот.

60 години е проектният живот на тези реактори. Специалистите казват, че след основен ремонт той може да бъде удължен до около 90 години. Това, което сега се построи, предполагам още две поколения след нас ще могат да го ползват. Това са сериозни инвестиции, но с много дълъг срок на експлоатация", посочи Атанасов.

Ако оборудването с дълъг срок на производство не се поръча до края на настоящата година има две опасности - да се повиши цената му или да се забави времето за изпълнение, тъй като заводите ще са приели и други поръчки. Това означава сроковете, които сега са планирани за влизане в експлоатация на двата блока - 2014 - 2015 година, да се отложат във времето.

„Това според мен е по-голямата опасност, защото отлагането във времето на един инвестиционен проект обикновено е свързано с повишаване на цената", каза Атанасов.

Към момента обаче, работата на строителната площадка на АЕЦ „Белене" върви по график
. Всичко, което е планирано да бъде направено за първия период, се очаква до края на септември да бъде свършено, заяви Иван Атанасов.

Той заяви, че наскоро е била дадена добра оценка от страна на главния изпълнител - руската компания „Атомстройекспорт", които са приятно изненадани от добрата организация от страна на българските подизпълнители и от темповете на работа на обекта.

На този етап дейностите се движат съобразно приетия график, дори леко го изпреварват. Атанасов обясни, че намерението за хода на дейността за подготовката на площадката за реинтеграция е да се преодолеят натрупаните изоставания, така че когато започне реално новото строителство, да сме съвсем близо до първоначалния график. В това отношение предварителната подготовка сега дава добри резултати.