Има възможност Европейската комисия да вземе решение за въвеждане на преходни мерки за превозите, извършвани от българските авиооператори, каза днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Днес бяха обявени резултатите от последния доклад на EASA за авиационната безопасност у нас.

Министърът съобщи, че при първия доклад на EASA са направени около 90 забележки. В предпоследния доклад забележките са били само 23, а в последния са 13.

Забележките се отнасят основно до капацитета на Главна дирекция "Гражданско-въздухоплавателна администрация", до готовността на българските авиооператори за извършване на услуги, както и до годността на руските самолети.

По думите на министър Мутафчиев основната тревога на EASA е, че българските експерти ще издадат много бързо лицензи на българските авиокомпании за превози, а всъщност състоянието на превозвачите няма да отговаря изцяло на европейските стандарти.

Очаква се до седмица лиценз да получи "Хемус Ер".  До края на годината лиценз ще получат "България Ер чартър" и "Уиз Ер". Според експертите от транспортното министерство има 8 авиокомпании, които вече са покрили изискванията на ЕС.

Преходните мерки ще бъдат премахнати при следващ доклад на EASA, който вероятно ще бъде около три месеца след евентуалното им въвеждане.

"Това не е мярка, която засяга пряко петото разширяване на ЕС, а мярка, отнасяща се до вътрешния авиопазар на съюза", каза министър Мутафчиев.