Очаква се двуцифрен ръст при добива на пшеница и царевица в страните от Европейския съюз.  Предвид оскъдните хранителни средства това е добра новина, пише австрийският вестник „Куриер".  Прогнозите за реколта в България също са добри.

Европейските селяни очакват след сеитбата през икономическата 2008 2009 година рекордна жътва от жито. Това съобщават от КОПА КОГЕКА, представителство на европейските селски стопани и профсъюзи в Брюксел. При хлебната пшеница очакваме добив от почти 130 милиона тона - 17% повече в сравнение с миналата година, прогнозират от организацията.

При ечемика също се очаква ръст. Очаква се добивът на ечемик да е около 59 милиона тона, което е ръст от 25% в сравнение с 2007 година. Страните от ЕС няма да принуждават повече селскостопанските производители една част от обработваемите площи да оставят незасети. Досега тези територии трябваше да са 10% от общите обработваеми площи. Сега фермерите ще могат да използват площи колкото си искат. 

От КОПА КОГЕКА очакват добив от 26,6 милиона тона слънчоглед, което е ръст от почти 7%. Не така добри са очакванията за производството на соя. Прогнозите са за 60 хиляди тона и спад от 2%. Реколтата 2008/2009 за суровината ще бъде с 2,7 милиона тона по-малко.

Предвид прогнозите КОПА КОГЕКА призовава аграрните министри да удължат ограничението за площите, за да избегнат излишъци от добитите количества.

С добиви от 530 килограма от декар ечемик стартира жътвата тази година в Добричка област.  Първи започнаха да жънат земеделските производители в най-североизточната община у нас - Шабла.

Тази година очакваме около 320 килограма пшеница средно на декар в страната, съобщи за Money.bg Анастасия Гидикова от Националната асоциация на зърнопроизводителите. През миналата година добивът на декар е бил 207 килограма. Очакванията на асоциацията са за около 1 200 000 тона повече пшеница повече , което ще даде възможност на страната ни да изнесе значителни количества.