Тази година се оказва добра не само за зърнопроизводителите, но и за пчеларите, които очакват добиви от мед около 50 кг от кошер. Това заяви Валери Пеев, член на сдружението на младите пчелари във Варна. Според него през тази година добивите ще бъдат по-добри, тъй като природата е била благосклонна, съобщава Днес+.

В България се произвеждат средно между 6 000 и 10 000 тона мед на година, каза още Пеев. Пчеларят е един от организаторите на първата в страната медна дегустация, която ще продължи до 20 август във Варна.

Варненци ще могат да опитат безплатно и да се насладят на различни видове български пчелен мед и пчелни продукти. Целта на инициативата е да се популяризират качествата на българския мед.

Предлагат се осем вида мед от Добричкия регион. Специално от Странджа е донесен и мановият мед, който е малко познат сред хората, заяви Пеев. Той разказа, че това е единственият мед, който не е нектарен, а се получава от соковете на растенията и дърветата. Той е тъмен, почти черен на цвят, с характерен силен вкус, богат на минерали, ензими и аминокиселини. Има силно изразени антибактериални, антиоксидантни и антибиотични свойства.

Видовете мед
Нектарен пчелен мед - Нектарът е воден разтвор на захари и съдържа захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, което е пряко свързано с условията на средата. Разделя се на монофлорен мед и полифлорен мед.
Монофлорният мед се получава от нектара на едно растение. В България по-големи количества от него се получават от акация, липа, лавандула и слънчоглед. Останалите видове - кестенов, тютюнов, памуков, рапичен, се получават в много малки количества и не се предлагат в търговската мрежа.
Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения.
Манов мед - мед, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса.
Смесен пчелен мед - мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.

Посетителите могат да опитат още акациев мед (лек мед, подходящ за ежедневна употреба); липов мед (имащ силно антимикробно действие); билков мед (събрал богатството на българските билки). Може да се вкуси мед от слънчоглед, от кориандър и от рапица.

Цветен прашец, прополис и пчелно млечице също са на разположение на желаещите да дегустират. Цветният прашец съдържа всички необходими вещества за развитието и живота на човешкия организъм в естествен вид. В цветния прашец се съдържат незаменими аминокиселини, витамини и минерали в идеално съотношение.

Прополисът е уникален продукт със силни антибиотични, антимикробни и противогъбични свойства. Той е познат като натурален лек за стомаха, устната кухина и всякакви рани. Пчелното млечице е силен естествен енергетик. Съдържа незаменими вещества, чрез които тонизира и подмладява човешкия организъм.

В България има около 40 000 пчелари, които притежават около 500 000 пчелни семейства, разказа още Валери Пеев. По негови данни изкупната цена на билковия и на слънчогледовия мед варира около 3,60 - 4.00 лева на килограм. По-скъпо се изкупуват акациевия и липовия мед - над 5 лева, а най-скъп е споменатия манов мед - над 6 лева за кило.

На дребно медът се продава на цени между 8 и 12 лв. Въпреки, че изкупните цени не са променяни от няколко години, Пеев коментира, че те са нормални. При правилно и интензивно пчеларство се печели, смята пчеларят. Според него едва 10% от хората, които се занимават с производството на мед се възползват от субсидии.

На година за всички пчелари в страната се отпускат общо около 200 000 лева, като всеки производител може да получи по 40 стотинки на килограм, при условие, че медът е продаден на преработвател.