Доларът отново е силен на валутните пазари след оптимистични данни от САЩ, които затвърдиха впечатленията за солиден икономически растеж през третото тримесечие. Единната валута е притисната на 1.3368 след спад до девет месечно дъно от 1.3358, предаде БНР.

Вчера стана ясно, че активността в сектора на услугите в САЩ е достигнала осем и половина годишен връх през миналия месец, докато фабричните поръчки през юни са нараснали. Тези цифри засилиха прогнозите за икономическия ръст през втората половина на 2014. Все пак търговията остава спокойна през ваканционния период, а пазара е податлив и на геополитическия риск.

В същото време данните от еврозоната бяха смесени. Продажбите на дребно са нараснали през юни с най-бърза скорост за последните седем години, а деловата активност е отчела през юли втория най-голям растеж за последните три години. Силният растеж обаче не може да скрие дефлационния натиск на континента, който е проблем за ЕЦБ, която има редовно заседание в четвъртък. След серията от мерки през юни не се очаква ЕЦБ да промени политиката си през този месец. Единната валута загуби позиции и срещу йената и е на 137.09. Доларът е относително стабилен на 102.55 срещу йената, но се отдалечи от вчерашния връх на 102.93.

Зелените пари скочиха срещу канадския долар до тримесечен връх от 1.0977 и продължават да се възстановяват след дъното от миналия месец на 1.0620. Новозеландският долар обаче предизвика по-голям интерес, тъй като падна до двумесечно дъно след ново понижение на цените на млякото по време на търг проведен от Фонтера, която е най-големия износител на млечни продукти в света. Днес валутата продължи да поевтинява след данни показали по-умерен ръст на работните места. Този резултат позволява на централната банка да не бърза с промени след четирите повишения на лихвите тази година. Новозеландският долар спадна до 0.8428 и е с 4.5% по-евтин след върха от 0.8839 от миналия месец.

Липсата на важни новини днес може би ще накара пазарите да следят акциите, където вчера на Уолстрийт те отчетоха спад заради ескалиращия конфликт в Украйна. Избягването на рискови покупки може да даде сила на предлагащата сигурност йена.