Години след като няколко български правителства се бориха да отпадне като условие от договора за членството в ЕС затварянето на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй", сега като че ли има залена светлина за една от идеите за развитие на централата.

В договора за членство на България в ЕС няма ограничение страната да построи нови енергийни мощности. Това заявиха за Money.bg от Пресслужбата на еврокомисаря по енергетика Андрис Пиебалгс.

Наскоро след заседание на Консултативния съвет по сигурността, на което бяха обсъдени енергийните проекти, стана ясно, че две американски компании са проявили интерес към възможността да построят 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй".

Нови инвестиции в атомната енергетика трябва да бъдат обсъдени с Европейската комисия според параграф 41-43 от договора на Евроатом за развитие на инвестициите от Комисията, споделиха от Брюксел с Money.bg.

Няма нищо в договора на България за членство в ЕС, което да възпрепятства изграждането на нови мощности. Затварянето на 1, 2, 3 и 4 реактори на „Козлодуй" не би трябвало да повлияно от нови проекти.

Европейската комисия одобри построяването на АЕЦ "Белене", е отговорът на Елгарс Озолин от Пресслужбата на европейския комисар по енергетика, на въпрос дали България може да построи 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Преди около 10 дни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че две американски компании проявяват интерес към изграждането на 7 и 8 блок на „Козлодуй", но подобен проект би трябвало да се реализира след като бъде изградена АЕЦ „Белене".