На свое заседание днес, Европейската комисия разгледа проектите за национални алокационни планове на България и Румъния, въз основа на които стана ясно, че  квотата за търговия с емисии на co2 се ограничава с 37.4%, съобщиха от МОСВ.

Максималното допустимо количество за периода 2008-2015 год. е 42.3 млн. тона.

По повод днешното решение на Европейската комисия, министър Джевдет Чакъров заяви, че България категорично ще защити позицията си за разпределението на квотите емисии от въглероден диоксид и няма да допусне страната ни от потенциален продавач, да се превърне в купувач на емисионни единици.

Страната ни е спазила задължението да разработи и предостави за одобрение в ЕК Национален план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове в съответствие с критериите за разпределение, въведени от ЕК.

Националният план е разработен и одобрен от българското правителство, съвместно с представители на бизнеса и с подкрепа от холандското правителство.

Основният критерий за определяне на разпределеното количество квоти в Националния план е според изпълнението на ангажимента на съответната страна по Протокола от Киото. България спазва този ангажимент и към момента нивото на емисиите на страната е много по-ниско / с около 52 процента/ от задължението по Протокола от Киото. България е една от страните в Европа с най-голям ресурс от свободни квоти.

Според изготвената схема, правителствата на отделните страни членки трябва сами да определят оганиченията за индустрията, които след това ще бъдат поставени за одобрение от ЕК.