Екоорганизациите настояват в промените на Закона за храните, да бъдат включени и част от техните предложения, които са били отхвърлени от консултативната комисия по ГМО към Министерството на околната среда и водите.

Сред тези предложения са освен в училищата и детските градини, да не се допускат храни, съдържащи ГМО, и в болниците.

Природозащитниците настояват още ресторантите и заведенията за хранене да са законово задължени да обявяват наличието на такива храни, за да могат клиентите да имат свободен избор.

Мариана Христова от коалиция "България свободна от ГМО", заяви, че правилата за етикетиране, одобрени от комисията, също не са удовлетворяващи, защото не означават достатъчно ясно дали в дадения продукт има съдържание на ГМО.

Димитър Кацов от родителски комитет пък заяви, че консултативната комисия е изготвила становището си, без да се позовава на научни анализи, като становището на МЗХ и МОСВ за новия европейски регламент зависи до голяма степен от решенията на тази комисия.

Той изрази опасения и от реален риск за трансгранично замърсяване с ГМО, ако бъде дадена пълна свобода на страните от ЕС.

Еколозите заявиха още, че настояват за престуктуриране на членовете на комисията и допускане на учени и юристи в нея, за да бъде тя балансирана.

Еколозите бяха категорични и че ще предприемат протестни действия, ако правителството разреши отглеждането на ГМО-царевица (МОN810) в България. Те посочиха, че Австрия, Гърция, Унгария, Франция и Италия са само част от страните, които не са допуснали царевицата на териториите си.

Природозащитниците обясниха обаче, че още е рано да се говори за протести, защото няма ясно изразена позиция на правителството.

Припомняме, с промяната в  политиката на Европейския съюз за одобрение на генно модифицирани организми страните получават повече свобода да решат дали да забранят или разрешат отглеждането на територията си на генно модифицирани растения, като в същото време се придържат към обща система за оторизация на позволени ГМО за ЕС като цяло.

Новата политика има за цел да сложи край на дългогодишните спорове между страните в ЕС, които подкрепят ГМО и тези, които им се противопоставят, заяви еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали.

По думите му приетите конкретни мерки предоставят на страните-членки повече свобода по отношение на култивацията на ГМО.