В понеделник Европейската комисия поднови анти-тръстовата си кампания срещу Microsoft, първата от края на 1990те. Разследването ще засегне някои елементи от сърцевината на технологичната стратегия на компанията, пише Financial Times.

Случаят бе ускорен от оплаквания, подадени през последните две години от конкурентите на Microsoft. Атакува се голяма част от софтуера на компанията на Бил Гейтс, включително интернет браузъра, приложенията от Office и опциите за имейл.

Комисията твърди, че разследванията ще се фокусират върху „подозрения, че редица продукти незаконно са обвързани с продажбите на водещата операционна система на Microsoft".

Само преди четири месеца Microsoft загуби в обжалване на решение на Еврокомисията. Тогава бе отсъдено, че софтуерния гигант е обвързал незаконно медия плеъра си с Windows, без да разкрие достатъчно информация за другите софтуерни компании, така че и те да могат да произвеждат съвместими с Windows продукти.

Сегашното разследване разширява принципа от горния случай, обаче се прицелва в софтуер, който е далеч по-централен за бизнеса на Microsoft.

"Сега те разполагат със средството и могат да атакуват сърцевината", казал е брюкселски адвокат, който оглавява обединението на най-големите конкуренти на Microsoft, наречено ECIS. Разследването срещу империята на Гейтс бе предизвикано именно заради подадените от ECIS оплаквания преди близо две години, както и заради оплакване на производителя на браузъри Opera в края на миналата година.

Новото разследване ще се концентрира върху Office, широко използвания набор от софтуерни приложения. Според ECIS, Microsoft отказва да разкрие пълната информация за формата на файловете и друга технология използвана в Office, така че конкурентите софтуерни продукти са затруднени да създават съвместими файлове. Това дава нечестно предимство на Windows, тъй като Office „не върви" под конкурентната операционна система Linux, твърдят от ECIS.

Ще се разследва и тясната връзка между програмите Outlook и Exchange, завързването на браузъра Internet Explorer към Windows и рамката ".Net", която представлява технология за интернет базирани приложения, които също работят под Уиндоус.