В Северозападна България има подадени около 3000 заявления в Дф „Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони. От тях над 2000 или близо 2/3 са вече одобрени, а пo 1500 проекта има сключени договори. Това стана ясно вчера по време на семинар за журналисти от регионалните медии от Северозападна България по проект „Европейски пари за българското село".

Общата сума по сключените договори за шестте области - В. Търново, Габрово, Плевен, Видин, Враца и Монтана, е 349 млн. 486 хил. лв., съобщи директорът на Областна дирекция ДФ „Земеделие" Живко Живков.

Като цяло за страната може да се каже, че първенци по подадени и усвоени проекти са именно Централна и Северозападна България. С най-много сключени договори в тези региони са областите Велико Търново и Плевен - съответно с по 323 и 372 договора. Най-малко са в област Габрово - около 100 сключени договора. До края на годината се очаква броя на подадените и одобрените проекти да се увеличи, тъй като по някои от мерките предстои прием, каза още Живков.

За Великотърновска област има сключени 222 договора по мярка млад фермер. От тях 214 са изготвени от службата за съвети в земеделието, съобщи ръководителя на офиса за Велико Търново Деян Дончев. 70 % от подадените заявления са в направление растениевъдство. Като цяло най-голям интерес има към създаване на стопанства за трайни насаждания, зеленчукопроизводство и пчеларство.

Над 50 % от млякото у нас отговаря на европейските изисквания и повече от 2600 фермите са първа категория, информира началник отдел дирекция „Животновъдство" на МЗХ д-р Златка Възелова. Втората група ферми, покрили на 90 % изискванията, са над 800. Това са ферми в период на подобряване и на изчакване на резултатите от лабораторни анализи за качеството на млякото.

Министерството на земеделието и храните даде указания на почти всички ферми от втора и трета група какво да направят, за да модернизират