Областният управител инж. Кръстьо Спасов получи становища в подкрепа на проекта за изграждане на първото висше учебно заведение във Видин - „ЕвроШвейцарски технически университет", съобщи радио Дарик.

Подкрепа са заявили областните управители на Враца и Монтана и директорите на Бюрата по труда във Видин, Кула, Белоградчик, Оряхово, Козлодуй, Мездра, Враца и Бяла Слатина.

В тях се изтъква общото мнение за необходимостта от разкриването на висше техническо училище във Видин и ползата от обучението по специалности, съобразени с потребностите на регионалния пазар на труда и с приоритетите за развитие на Северозападния регион.

В становището си Бюро по труда - Видин прогнозира, че през следващите години предложените от „ЕвроШвейцарски технически университет" специалности ще бъдат актуални на трудовия пазар, предвид нарастващото търсене на висококвалифицирани специалисти в техническите направления.

Потребностите от квалифицирани висши кадри и възможността да им бъде осигурено обучение е от изключителна важност за икономическото, социалното и културно развитие на района, е мнението на Враца д-р Антонио Георгиев. Комисия от Националната агенция по оценяване и акредитация ще се запознае във Видин с развитието на проекта "ЕвроШвейцарски технически университет".

На 8 февруари 2008 г. бяха внесени документите за акредитация на висшето учебно заведение. При положително становище от Агенцията, процедурата изисква одобрение от Министерския съвет и от Народното събрание.