От Федералния резерв са заявили преди минути, че на извънредно заседание днес са гласували единодушно финансова помощ за изпадналата в криза американска финансова компания Bear Stearns. Федералните банкери са допълнили, че остават бдителни за всякакви по-сериозни изменения в пазарната конюнктура.

„Федералният резерв наблюдава пазарите от близо и е готов да отпусне нов кредитен транш, за да подпомогне бързото възстановяване на финансовия сектор", споделя говорителят на институцията пред журналисти.

Стойността на 28-дневния кредит не е ясна, но вече се говори за евентуална покупка на Bear Stearns от JPMorgan Chase. Финансовата компания е понижила нивото си на ликвидност до абсолютния минимум, като в продължение на седмица не е успявала да извършва нормално задълженията си към клиенти.

Bear Stearns поведоха класацията на най-пострадала американска банка от началото на годината, след като световните банки отписаха общо $200 млрд. свързани с американския ипотечен пазар. Загубата на компанията за четвъртото тримесечие на 2007 г. се оценяваше на $854 млн., а анализаторите предвиждаха слабо първо тримесечие на 2008 г.

„Въпросът сега е дали клиентите на Bear Stearns ще останат или ще се разбягат", коментира американски пазарен анализатор. „Историята познава компании, които са се измъквали след подобна криза, но и такива които са се продавали, за да не фалират", продължава той.