Финансовите глави на най-богатите индустриални нации в света се събират днес във Вашингтон. Очаква се те да определят като намалял риска за стабилността на глобалната икономика. Според Ройтерс, опасностите свързани със смущенията в ипотечния пазар в САЩ и разпространението на високорискови хедж фондове могат да се управляват и не представляват риск за експанзията.

Прогнозите за развитието на глобалната икономика, които съставляват фона на предстоящата среща, са за ръст от 4.9% за тази година и още толкова през 2008, спрямо нарастване с 5.4% през 2006 - един от най-добрите темпове от 1970те.

В четвъртък Тим Адамс, ръководител по международните въпроси на U.S. Treasury, каза: „Глобалната икономическа среда продължава да бъде много благоприятна, но нашите колеги ще се интересуват от здравето на американската икономика, особено от фоновите развития на вторичния ипотечен пазар".

Хенри Полсън, главата на Трежъри, ще каже на другите членове на G7, че до средата на 2007 „най-лошото ще е зад нас" по отношение на недвижимия сектор. Сърцевина на неговото послание ще е, че глобалният ръст се балансира успешно, след като Европа и други икономически центрове компенсират слабото развитие на икономиката на САЩ.

Страните от G7 са САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. Финансовите ръководители и централните банкери от тези състоятелни страни се срещат днес в 18:30 по Гринуич в сградата на U.S. Treasury и ще излязат със съвместно комюнике в 23:00 часа (около 19 часа местно време).

МВФ, който заедно със Световната банка провежда полугодишната си среща в края на седмицата, в сряда излезе с доклад, че глобалната икономика все още среща рискове, вариращи от волатилност на финансовите пазари до инфлация. Все пак се посочва, че рисковете са били по-ниски отколкото преди шест месеца.

Главният икономист на МВФ Саймън Джонсън е казал: „Световната икономика е изправена пред още една добра година през 2007".

Все още обаче имало напрежения, свързани на първо място с огромните търговски дисбаланси между страни с голям търговски дефицит като САЩ и икономиките на излишъка като производителите на петрол и експортния гигант Китай. Последният за пореден път е призован да остави валутата си да се засили и така да помогне на корекцията.

Валутната политика на Китай разгневи американските законодатели и САЩ повдигна в понеделник две търговски дела в СТО срещу Китай - за пиратство и копиране на американски стоки. Китай вече не изпраща - както правеше преди - свои висши министри да вземат участие в части от преговорите на G7. Отделни търговски преговори САЩ - Китай са насрочени за края на май.

В дневния ред на преговорите на министрите може да влезе и протекционизмът и начините да се възобновят застиналите на едно място преговори от кръга Доха.

Официалният дневен ред включва разговори за икономическите условия в света, капиталовите пазари, търговията, помощта за бедните държави и цените на енергията.

Министри от G7 ще споделят и притесненията си от слабата регулация на хедж фондовете - огромни масиви от частен капитал, осигуряван от богати лица и институции, които се възприемат като риск за стабилността.

Но Великобритания и САЩ, където са разположени повечето от хедж фондовете, вече са заели позиция да оставят пазарните сили да укротят рисковите практики на тези фондове, ефективно блокирайки европейското изискване, водено от Германия, за по-строги регулативни и информационни изисквания към тях.

Германският финансов министър Пеер Щайнбрук пропуска срещата на G7 поради ваканция в Африка. Но заместникът му Томас Миров в сряда е казал, че доброволно споразумение между хедж фондовете може да е достатъчно да направи инвестиционните им стратегии ясни за инвеститорите.

Представителите на G7 през уикенда допълнително ще се срещат с представители на хедж-фонд индустрията, които ще се стараят да попречат на евентуална регулативна инициатива.